Coenzym Q10 er et oppløselig, vitaminlignende stoff og en kroppsegen (endogen) atioksidant som gir deg og cellene dine energi. Stoffet beskytter deg mot en rekke sykdommer som hjerte- og karsykdommer, og en del neurologiske sykdommer som parkinsons og alzheimers.

Q10 kalles også for ubikinon siden det av sin kjemiske struktur tilhører klassen kinoner, og fordi det anses som å være “ubiquitous”, altså tilstede overalt. Stoffet produseres naturlig i kroppens celler. Du kan også få i deg ekstra Q10 via kostholdet eller kosttilskudd.
Ved 20-30 års-alderen begynner kroppens egen produksjon av stoffet å slakke ned, og ved 80 års-alderen har produksjonen omtrent halvert seg.
Q10 kjøpeguide
Det er ganske vanskelig å få i seg ekstra Q10 gjennom kun et godt kosthold, og derfor kan et daglig kosttilskudd være et ordentlig godt alternativ. På den måten kan du holde energinivået høyt, og samtidig forebygge sykdommer, som for eksempel hjerte- og karsykdommer.
Det er viktig å velge et preparat som har en dokumentert god absorpsjon. Q10 som bare passerer gjennom fordøyelsessystemet ditt har dessverre ingen effekt. Derfor bør du være nøye med å sjekke ut hvordan tilskuddet produseres.
Q10 er et oppløselig stoff som skal inntas sammen med fett for å kunne tas opp av kroppen. Derfor må du huske på å ta tilskuddet sammen med et måltid. Flere tilskudd av Q10 inneholder oljer for å forbedre opptaket enda mer.
Beste Q10
Nedenfor har vi listet opp den beste Q10 på markedet i dag, ifølge oss.
Vitaprana – CoQ10

Et litt dyrere, men veldig bra tilskudd fra Vitaprana.
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!
Derfor burde du spise tilskudd av Q10
Stoffet bygges naturlig i kroppen, men du kan også få i deg litt via mat siden det finnes i kjøtt, fisk, nøtter og vegetabilske oljer. Det anslåtte daglige inntaket via mat er i gjennomsnittet 20 mg per dag. Dermed får du ikke i deg noen store mengder via kostholdet. En måte å øke kroppens nivåer av ubikinon er dermed å ta det som kosttilskudd.
Q10 har mange funksjoner i kroppen, blant annet trengs det for å beskytte kroppen mot frie radikaler, og for å bygge energi i mitokondriene. I mitokondriene hjelper det til med å gjøre om næring og syre til energi til cellene dine.
Q10 kobles ofte sammen med hjerte- og karhelse, takket være evnen til å motvirke oksidasjon av LDL-kolesterol. Lave nivåer har vist seg å ha en sammenheng med økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Det finnes også viss forskning som peker på en sammenheng mellom lave nivåer av Q10 og neurologiske sykdommer som alzheimers og parkinsons.
Om du er en person som liker aktivitet og trening kan det være en god idé å ta ekstra tilskudd av Q10. Når du trener øker nemlig produksjonen av frie radikaler i kroppen, noe som driver på oksidasjon. Hardt muskelarbeid leder til muskelskader, som gir seg til kjenne i form av treningssmerter. Antioksidanter er derfor ekstra betydningsfulle om du trener siden de forebygger eller avslutter kjemiske kjedereaksjoner der det inngår frie radikaler. Q10 bidrar også til produksjon av stoff som holder huden sterk, og er derfor en vanlig forekommende ingrediens i hudpleieprodukter.