Hem » Blogg » Beste Jerntabletter 2024 – Fakta og test

Beste Jerntabletter 2024 – Fakta og test

For alle, men spesielet for oss som trener, så er det viktig å ha tilskrekkelig med jern. Som sikkert mange vet så er jern viktig for å transportere oksygen rundt i kroppen, så ved å ha betrakelig med det beste jerntilskuddet kan dette hjelpe treningen din mye.

Få du i deg nok jern hver dag, og hvor finner vi de beste jerntilskuddene? Les videre for å finne ut hvem som er best i test.

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner beste Jern – tilskudd

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

best jerntilskuddene

Hvorfor trenger vi jern?

Om man trener eller ikke så er det alltid viktig å ha tilstrekkelig med jern. Jern har mange funksjoner i kroppen, men de viktigste er produksjon av hemoglobin, som er proteinet i dine røde blodceller som frakter oksygen fra lungene dine, til alle deler av kroppen. Mangel på rikelig inntak av jern kan føre til anemi. Anemi er en kondisjon som beskriver lavt hemoglobin i blodet. Hemoglobin er veldig viktig for at blodet ditt skal frakte oksygen optimalt.

Typiske symptomer på anemi er følgende

 • Utmattelse
 • Blekhet
 • Svakhet
 • Kortpustethet
 • Svimmelhet

Ikke bare hjelper jern med å frakte oksygen rundt i kroppen, men det gjør mange andre essensielle ting som å produsere hjerneceller, muskelvekst, men det produkserer også noe som heter myoglobin, og dette hjelper med å frakte oksygen ut i musklene dine. Når det kommer til trening, så er dette essensielt.

Jern hjelper også med regulering av forskjellige hormoner, så hvis du føler deg svak eller utmattet i store deler av dagen så kan dette hjelpes med et tilskudd av jern. Det er mange som sliter med anemi, tro det eller ei så er faktisk 25% av verdens befolkning anemisk (1). Selv om du kanskje spiser mat med jern, så kan du fortsatt være anemisk. Dette kan være på grunn av dårlig opptak av jern, eller fordi kroppen din trenger mer jern enn du gir den.

Er du utsatt for jernmangel? Her er noen av de som kan være utsatt (2).

 • Personer med lavt matinntak.
 • Personer med ensidig kosthold.
 • Gravide og ammende.
 • Kvinner som bruker spiral (ikke hormonspiral.
 • Kvinner som opplever økt blodtap i forbindelse med kraftige og hyppige menstruasjonsblødninger.
 • Pemature barn, samt barn og ungdom i vekst.
 • Blodgivere.
 • Personer med sykdommer som Crohns sykdom og cøliaki.
 • Personer som gjennomgår operasjon for overvekt.

Det er mange forskjellige matkilder til jern, fra kjøtt til grønt. Et ganske missforstått ting er at mange tror at vegetarianere har større sjanse for å få anemi, men dette er faktisk ikke sant. Det er masse grønnsaker som også har rikelig med jern. Her er noen av dem

 • Rødt kjøtt
 • Lever
 • Kidneybønner
 • Kikerter
 • Tørket frukt (Tørket aprikos)
 • Nøtter
mat med mye jern

Toppliste med best i test ifølge oss?

I følge oss så er det flere faktorer som tilsier hvem jerntilskudd blir best i test. Først og fremst innholdet, om det inneholder andre midler som hjelper opptak, men også pris og kundeanmeldelser.

#1 Great Earth – Jern Kompleks

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse

25mg 100 tabletter | Pris kr 110 ,-

great earth jern kosttilskudd

Når det kommer til kosttilskudd så er Great Earth et fantastisk alternativ. Dette er best i test på grunn av flere grunner. De leverer alltid høy kvalitet produkter, men de gjør alltid noe ektra så du kan få den beste effekten. Denne er ikke noe annerledes. Her får du ikke bare jern alene, men denne inneholder flere mineraler som folsyre, vitamin C og nypeekstrakt, for å nevne noen!

Vil du vite mer om de gode effektene med nypepulver? Les vår artikkel om det her

Du får mest jern per tablett for dette produktet, med 25mg per kapsel, pluss alle de andre vitaminene og mineralene. Hvis du føler det sliten og slapp, så er det flere ingredienser som vil hjelpe deg med dette, så det er definetivt verdt å prøve.

Det er flere ting som hjelper opptak av jern, og i denne kompleksen så har du alt du trenger for å bekjempe anemi, eller bare ha rikelig med jern i kroppen. Her får du god everdi for pengene dine.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Svenskt kosttillskott!

#2 Vitaprana – Iron

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse

20mg 100 tabletter » Pris kr 119 ,-

vitaprana jern tilskudd

Ser du etter et vegansk alternativ? Vitaprana lager høy-kvalitets tilskudd men også er det allergenvennlig, som er fantastisk. Produktet er økologisk, og det har bare jern, hvis du ikke ser etter å ha flere ting i et produkt. 

Typen jern er Jern(II)fumarat, som er kjent for å ha en veldig god biotilgjengelighet, som betyr at mye av jernet vil bli tatt opp i kroppen din. 

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

#3 Body Science – Iron Complex

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 49 ,-

jern komplex body science

Her har du et flott produkt, men også til en billig pris! Body Science er en vellkjent leverandør, og de har denne jern kompleksen som kan hjelpe deg hvis du ser etter å spare penger. Anmeldelsene er veldig bra, og de fleste er veldig fornøyde.

Men med lavere pris kommer også lavere dosering, så her får du bare 10mg per kapsel, men du får også med deg litt vitamin c!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på MMsports!

#4  Swedish Supplements – Iron Plus

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 49 ,-

14mg 90 tabletter | Pris kr 99 ,-

swedish jern tilskudd

Her har du ett fint tilskudd hvis du ikke har tilgang til noen av de andre, eller om du vil bruke litt mer penger på et tilskudd. Iron Plus gir deg 14mg per kapsel, men du får også med folsyre og vitamin c.

Denne er nederst på listen vår, men det er fortsatt et bra produkt hvis de andre ikke er tilgjengelig.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Kost1!

Hvordan og når man tar jern

Når det kommer til å ta jern, så er det best å ha noen ting i bakhodet. Den første tingen å tenke på er at kalsium svekker opptaket av jern, så helst ikke ta jern med noen meieriprodukter, og heller ikke med et kalsiumtilskudd. Det er ikke farlig, men det vil være mindre effektivt.

Så hva burde du ta jern med? Vitamin C hjelper faktisk opptaket av jern, så hvis tilskuddet du tar ikke allerede har vitamin c i seg (som er vanlig) så drikk gjerne jern med litt fersk appelsinjuice. Fersk er understreket, siden det er der du vil få mest vitamin c.

Vanlige spørsmål (FAQ)

Hvor mye jern trenger man?

11mg for unge gutter
15mg for unge jenter
8.7mg hver dag for menn over 18 og
14.8mg hver dag for kvinner mellom 19 og 50
8.7mg hver dag for kvinner over 50
Mengden på jern du trenger hver dag kan variere på flere faktorer, som vi har tatt med i denne artikkelen.

Hvordan føler man seg hvis man har for lite jern?

Mangel på jern er betegnet som anemi, symptomer på anemi kan variere, men her er noen vanlige symptomer
Blekhet
Svakhet
Kortpustethet
Svimmelhet

Føler du deg sliten og svak kan det være et smart valg å prøve et jernkompleks, se det beste produktet i denne artikkelen.

Hvem har høyest risiko for å ha anemi (for lite jern i kroppen)?

Føler du deg sliten og svak kan det være et smart valg å prøve et jernkompleks, se det beste produktet i denne artikkelen.

Hvem har høyest risiko for å ha anemi (for lite jern i kroppen)?
Det er flere faktorer som kan putte deg i faresonen for anemi, men de mest vanligste gruppene er barn som vokser, gravide kvinner, og mennesker som trener mye eller gjør fysisk anstrengende jobber. Noen litt mindre kjente er mennesker med cøliaki, og andre tilstander som påvirker opptak av næring.

Referanser og sitater

 1. Who has the highest risk of developing anemia? https://www.ekfdiagnostics.com/who-has-the-highest-risk-of-developing-anemia.html
 2.  Hvor mye jern trenger man daglig? https://www.apotek1.no/livsstil/kost-og-ernaering/mineraler/jern

Dette er et kosttilskudd, produktet erstatter ikke et variert og balansert kosthold. Den anbefalte daglige dosen bør ikke overskride.

Oppdatert 27-12-2022