Hem » Blogg » Beste Gåstaver 2024 » Guide & Test

Beste Gåstaver 2024 » Guide & Test

powerwalk med gåstaver

Liker du å trene utendørs? Er turer eller powerwalks noe du er vant til, eller vil bli vant til? Ved å bruke gåstaver kan du øke intensiteten i treningen din og gjøre den mer effektiv. Dessuten blir det artigere.

I denne guiden får du vite alt du trenger å vite om gåstaver for å komme i gang med treningen din! Vi tipser også om de beste gåstavene å kjøpe.

Artiklene våre inneholder annonser

Hva er gåstaver?

Akkurat som det høres ut som, er gåstaver (eller vandrestaver) et treningstilbehør som du bruker når du går for å øke intensiteten i treningen, og gjøre den mer allsidig. I stedet for å bare bruke bena aktiverer du, ved hjelp av gåstavene, en stor del av overkroppen. Dette gjør også at du øker forbrenningen.

Hva er forskjellen på gåstaver og vandrestaver?

Forskjellige staver har ulike formål. Hvilke som passer deg best kommer blant annet an på hva du skal bruke dem til.

  • Gåstaver passer til turer i bymiljø eller i enkel natur.
  • Vandrestaver eller turstaver passer til vandring. Fordelen med vandrestaver er at de hjelper til med å skåne knærne dine når du går nedover, og gir det ekstra styrke oppover. Med disse stavene får du bedre balanse på tøffere underlag som steiner eller over vannløp. Disse stavene er litt mer avanserte enn gåstaver, og er ofte litt dyrere.
  • Teleskopstaver er justerbare på lengden, og kan brettes sammen. Man kan ofte bruke dem både til stavgang og som skistaver. Formålet med staver som kan brettes sammen er å gjøre de enklere å pakke med seg. Dette kan være en fordel om du skal ut og vandre.

Hvilke staver burde jeg velge?

Vandrestaver, turstaver eller gåstaver?

Når du skal velge staver må du ta hensyn til hvor lang du er, og hvor mye du har tenkt til å betale for treningstilbehøret. Her får du dermed noen tips, så du lettere kan velge staver som passer til deg.

Det første du må tenke på er at gåstaver finnes med ulik motstand. Motstanden varierer fra 4 til 10 kg. Hvilken motstand du burde velge kommer an på hvor sterk du er. 4 kg passer godt for de fleste. Er du godt trent kan det være fint med 6 kg.

Det andre du må tenke på er å velge staver som har innebygd demping, for da er de ekstra skånsomme og gir deg enda bedre treningseffekt.

Vårt tredje tips er å være nøye på lengden på stavene dine. De aller fleste stavene man kan kjøpe har regulerbar lengde. Om du velger å kjøpe et par staver som ikke er regulerbare må du kjøpe et par som er ca 70% av din egen kroppshøyde. Samme tommelregel gjelder også når du skal stille inn de regulerbare stavene til en lengde som passer til deg. Gåstavene skal nå deg til albuene når armene henger ned. Turstaver kan gjerne være litt lenger, da grepet ditt skal være omtrent 5-10 cm lavere enn armhulene dine.

Beste gåstavene

Det vi har gått ut i fra er andre “best i tester”, anmeldelser og omtaler fra forskjellige brukere. Vi har også sett på treningsmaskinens prestasjon, funksjoner, kvalitet og pris.

Gåstaver best i test

Det beste kjøpet ifølge oss er Bungypumps Number One 4 kg. Disse gåstavene har innebygd demping, som gjør de ekstra skånsomme. De har også justerbar lengde. Ettersom de har en motstand på 4 kg passer de godt til både nybegynnere og de som trener regelmessig. Er du ute etter litt større utfordring kan du kjøpe Bungypumps modell med 6 kg motstand.

En annen stor fordel med Bungypumps gåstaver er at produsenten Bungypump er et svensk selskap som er internasjonalt kjent.

Sånn som vi ser det er den eneste ulempen med Bungypumps gåstaver at de koster litt mer enn de enklere modellene. Men vi synes det er en lurt å betale litt mer for bedre kvalitet.

Vi kan nevne at Bungypumps “Number One 4 kg” vant best i test i ToppHälsa nummer 13, 2012.

Les mer og kjøp dem på CDON!

Bungypump selger også vandrestaver. Vi anbefaler “BungyPump Walkathlon”. Disse stavene er spesial-designet og passer både til raske og vanlige gåturer. En stor fordel med stavene er at du kan velge mellom dempet motstand på 4 kg, eller stive staver som passer til ujevnt underlag eller i terreng. De er veldig enkle å justere.

BungyPump Walkathlon

Les mer og kjøp dem på CDON!

Er du ute etter et par billigere treningsstaver anbefaler vi de sammenleggbare 3-delte fra inSPORTline. De er laget av lett aluminium og med innebygget dempesystem.

Disse har gode egenskaper takket være det ergonomiske designet. Ved kjøp får du både med gummitupper for harde underflater, og truger som er godt å ha til turer i snø.

inSPORTline 3 delt gåstav

Les mer og kjøp dem på CDON!

Fordelene med gåstaver

Turstaver

Å gå er en av de aller beste treningsformene. Folkehelseinstituttet anbefaler dermed at du tar daglige gåturer i raskt tempo i minst 30 minutter. Dette gjør at du reduserer risikoen for å få for eksempel hjerte- og karsykdommer og diabetes.

Enten du tar en liten spasertur eller en gåtur i raskere tempo er det uansett helsemessig på flere aspekter. Du kommer deg ut i naturen til frisk luft, og gir deg mer energi. Du styrker også hjertet og skjelettet ditt, og forbrenner samtidig kalorier.

Ved å bruke gåstaver legger du til enda flere fordeler til gårturene dine. Takket være stavene øker du intensiteten og gjør treningen mer allsidig. Gåstavene gjør så du trener setemuskulaturen og musklene i armer og skuldre når du går. Muskler som aktiveres er blant annet: latissimus dorsi, biceps, triceps, skuldre og kjerne.

Hvordan bruker du gåstavene?

Det er viktig at du har riktig teknikk når du bruker gåstavene dine. Derfor får du noen gode tips her:

  • Du må ha god holdning og senkede skuldre.
  • Sett stavene i bakken og dytt fra i en vinkel på ca 30-40 grader. Stavene skal hele tiden peke bakover.
  • Dytt ordentlig ifra med armene. Om stavene har demping må du trykke skikkelig ned fjærene hver gang.
  • Øk tempoet til du blir lett anpusten.

For ekstra effekt av treningen din bør du variere lengden og helning på runden din. Legg gjerne inn intervaller. Treningen skal både være slitsom, effektiv og variert.

Lykke til!

Oppdatert 28-12-2022