Hem » Blogg » Beste Treningsmatte 2024 » Guide & Test

Beste Treningsmatte 2024 » Guide & Test

En treningsmatte er et av de mest grunnleggende treningsredskapene du kan ha til hjemmetreningen, fundamentalt for alle treningsøkter. Med riktig underlag kan du gjøre masse øvelser uten å skli eller miste grepet. Matten beskytter dessuten albuer, knær og rygg mot skader.

På markedet finner du treningsmatter i mange forskjellige tykkelser, lengder, bredder og farger. Nedenfor får du vite alt du trenger å vite før et kjøp. Vi gir dere også en toppliste over de beste kjøpene.

Artiklene våre inneholder annonser

Hva er en treningsmatte?

En jente på en treningsmatte

En treningsmatte, eller gymmatte, er et underlag som ligner på en matte i formen, og som du bruker når du trener. Det finnes forskjellige treningsmatter som er laget for ulike formål.

Felles for de ulike variantene er at de alle er laget for å gi deg støtte og komfort under trening, for eksempel når du gjør situps, armhevinger på kne eller når du strekker ut.

Derfor trenger du en gymmatte

Når du gjør de mest grunnleggende kroppsøvelsene, som situps eller armhevinger på kne, strekker ut eller gjør yoga, er det mange grunner til å bruke en treningsmatte. Siden trening direkte på golvet kommer til å bli hardt og vondt, gir gymmatten deg det motsatte – stabilitet og komfort. Du får et bedre grep og er skånsom mot kroppen din. Treningsmatten er også perfekt å bruke når du gjør avslapningsøvelser.

En annen fordel med gymmatten er at den er et relativt billig treningsredskap som du kan rulle sammen og legge vekk, eller ta med deg om du vil trene andre steder. Å ha med seg sin egen treningsmatte til treningssenter eller yogastudio føles også mer hygienisk. Da slipper du å bruke en matte som andre svette rygger eller hender har vært borti.

Toppliste

Nedenfor har vi laget en toppliste over de beste treningsmattene. Det vi har bedømt ut ifra er materiale, design, kvalitet, sklisikring, anmeldelser og pris. Samtlige matter på topplista er såkalte treningsmatter/gymmatter.

#1 Abilica Premium Gymmatte

Den beste gymmatte fra Abilica

Dette er det beste kjøpet av gymmatter i 2022. Produsenten Abilica tilbyr en matte av god kvalitet meg god sklisikring, som også kan brukes i vann. Den er 120 cm lang, 61 cm bred og er laget av NBR-materiale. Den inneholder ingen giftige ftalater eller latex. Den er 1 cm tykk. Med på kjøpet får du også et treningsprogram.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på CDON!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Sportgymbutikken!

#2 Gymstick Exercise Mat

Gymstick treningsmatte

Dette er en myk, sklisikker matte av høyeste kvalitet. Matten har separate opphengingsringer som gjør at du kan oppbevare matten på veggen. Matten er 140 cm lang, 60 cm bred og laget av miljøvennlig NBR-materiale. Den er 1 cm tykk.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på CDON!

#3 Abilica Gymmatte

Abilica matte

Denne matten, som også lages av Abilica, er 2 cm tykk. Den passer perfekt til deg som vil ha en ekstra myk matte. Også denne kan brukes i vann. Matten kan kjøpes i to forskjellige lengder, 2 m eller 120 cm, og er laget av PVC.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på CDON!

Kjøpeguide

Det aller første å tenke på når du skal kjøpe en treningsmatte er hva du vil bruke den til. Her er tykkelsen på matten en av de viktigste parameterne. Utfører du mange liggende øvelser foretrekker du kanskje en tykkere matte. Gjør du mange øvelser som stiller krav til balanse vil du kanskje gå for en tynnere matte.

Den aller vanligste varianten av treningsmatten finner du på offentlige treningssenter. Den bruker å være på rundt 1-3 cm tykk, og er laget av et materiale som suger seg fast i underlaget for å unngå å skli.

Også lengden på matten kan være avgjørende. Om du vil bruke den til liggende øvelser kan det være en fordel med en litt lenger matte.

Utover å tenke over hva du skal bruke treningsmatten til, bør du teste om overflaten til matten er sklisikker. Det er også viktig at matten ligger flatt mot gulvet uten å bøye seg, og at den er behagelig å ligge på. Sist men ikke minst, det kan være lurt å undersøke om matten lukter.

Noen gymmatter lukter veldig plast. Det er ganske forstyrrende siden du mest sannsynligvis kommer til å ligge ganske nært masken med ansiktet. Om matten lukter sterkt kan du rulle den ut og henge den utendørs i noen dager. Da pleier lukten å forsvinne. Du kan også tørke av den med en klut og et skånsomt vaskemiddel.

Ikke glem å velge en matte som lages av et miljøvennlig materiale. De aller billigste gymmattene er ofte laget av plast og annet materiale som ikke er miljøvennlig.

Ulike typer treningsmatter

Utover en vanlig treningsmatte kan man også kjøpe andre varianter, som pilatesmatter, spikermatter eller yogamatter.

En yogamatte er en litt tynnere matte, 3-5 mm tykk. Den er såpass tynn nettopp fordi du er ordentlig avhengig av balanse når du gjør yoga, noe som blir vanskelig om den er for tykk.

En pilatesmatte er litt tykkere enn en yogamatte siden pilates innebærer mange øvelser liggende på ryggen. Her prioriteres komfort.

En spikermatte er for avslapning- og meditasjonsøvelser. Matten har, akkurat som navnet tilsier, mange pigger på oversiden. Bruksområdet er først og fremst behandling av for eksempel stress-hodepine, stress, stølhet, søvnløshet, trøtthet eller muskelspenninger.

Lykke til med treningen!

Oppdatert 28-12-2022