Hem » Blogg » Beste Kosttilskudd For Gravide 2024 – Guide og Test

Beste Kosttilskudd For Gravide 2024 – Guide og Test

Svangerskap som vi vet, er krevende på kroppen. Ikke bare spiser du for flere, men kroppen din går gjennom store forandringer. Det er i denne perioden det er essensielt å få i seg rikelig med næring, ikke bare for barnet ditt, men også for deg. Det er her kosttilskudd kommer inn.

I denne artikkelen vil vi gi deg fakta om de beste kosttilskuddene for gravide samt produsere en best i test-toppliste, ifølge oss.

Artiklene våre inneholder annonser

Best i test – kosttilskudd for gravide

kosttilskudd gravide norge

Hva slags tilskudd trenger gravide

Hvilket kosttilskudd du trenger varierer på hva du spiser – og hva du mangler. I denne delen kan du se de viktigste vitaminene og mineralene gravide trenger, og hva slags mat som innholder disse næringstoffene. Du kan da se hva du spiser lite av for å finne ut av hva du trenger tilskudd av. Så hva er de beste vitaminene som er viktigst for gravide?

De 5 viktigste tilskuddene er som følger

Folsyre (B9)

b9 folsyre for gravide

Kilder

 • Grønne grønnsaker (Brokkoli, spinat, asparges osv.) 
 • Bønner
 • Peanøtter
 • Fersk frukt
 • Sjømat
 • Lever
 • Egg


Folsyre er veldig viktig når nevralrøret til barnet blir formert under svangerskapet. På grunn av dette så er det viktig med å ha rikelig med folsyre (Vitamin B9). Folsyre hjelper også med å minimere risikoen for fødselsskader. En vanlig fødselsskade forårsaket av for lavt folsyre er spina bifida. Trykk på linken for å lese mer om dette.

Kvinner som planlegger graviditet, eller som kan regne med å bli gravide, anbefales derfor et folattilskudd på 400 mikrogram daglig fra minst en måned før befruktning og i svangerskapets første tre måneder, i tillegg til folat fra et variert kosthold.” (1)
– Helsedirektoratet

Jern

Kilder

jern for gravide
 • Rødt kjøtt
 • Lever
 • Kidneybønner
 • Kikerter
 • Tørket frukt (Tørket aprikos)
 • Nøtter

Det kreves mye jern for å produsere blod som vil gi oksygen og næring til barnet ditt når du er i svangerskapet. Mangel på rikelig inntak av jern kan føre til anemi. Anemi er en kondisjon som beskriver lavt hemoglobin i blodet. Hemoglobin er veldig viktig for at blodet ditt skal frakte oksygen optimalt.

Typiske symptomer på anemi er følgende

 • Utmattelse
 • Blekhet
 • Svakhet
 • Kortpustethet
 • Svimmelhet

Helsedirektoratet anbefaler 15 mg Jern per dag for gravide, men som svangerskapet pågår så vil du trenge en større dosering som tiden går.

Ved planlegging av kosthold til gravide, kan 15 mg jern per dag benyttes, men de fleste vil ha behov for tilskudd utover dette fra annet trimester av [41]. Tilskudd av 20-40 mg jern/dag fra uke 18-20 og ut svangerskapet er vist å være effektivt for å forebygge jernmangel og jernmangelanemi i svangerskapet” (2)
– Helsedirektoratet

Kalsium


Kilder

kalsium for gravide
 • Meieriprodukter
 • Soyamelk, med tilsatt kalsium
 • Frø
 • Mandler

En av de viktigste mineralene du vil ha rikelig av under svangerskapet er kalsium. For at du skal gi barnet ditt muligheten til å gro sterk benbygning og sterke tenner, så må du selv ha rikelig med kalsium for gi barnet muligheten til å gro dette.

Kalsium og Vitamin D hjelper hverandre også betrakelig. Vitamin D er essensielt for produksjon av Kalsium. Kort sagt, når du inntar Vitamin D gjøres det om til Kalsitriol i kroppen, og det er dette som hjelper med absorbering av Kalsium.


“Det anbefales at du får i deg 900 mg kalsium per dag; litt mer enn når du ikke er gravid (800 mg). Kalsium trengs blant annet til utvikling og vedlikehold av skjelett og tenner. Gode kilder til kalsium er kumelk og plantedrikker, samt produkter laget av kumelk og plantedrikker som ost og yoghurt.”(3)
– Helsenorge

Vitamin D

Kilder

vitamin d for gravide
 • Solskinn
 • Høy fett fisk (Laks)
 • Egg
 • Lever

For oss i Norge så er det vanskelig å få nok solskinn året rundt. Du kan få i deg Vitamin D fra kostholdet, men den beste måten er fra solen. ⅓ nordmenn får for lite Vitamin D, og som vi snakket om under Kalsium seksjonen – Vitamin D er veldig viktig under svangerskapet for produksjon av Kalsium.

“Det anbefales gravide å ta 10 μg vitamin D per dag. Gravide og kvinner som ammer anbefales å ta tran for å få dekket vitamin D-behovet. 5 ml tran gir 10 μg vitamin D. Alternativt kan gravide velge et multivitaminpreparat eller vitamin D-dråper.” (4)
– Norsk Legemiddelhåndbok, “T15.1.10 Kosttilskudd under svangerskap”

DHA

Kilder

 • Fet fisk
 • Sjøgress
 • Alger
 • Valnøtter

Hjernen våres er 60% fett og halvparten av det fettet er Omega-3, og igjen 90% av de Omega-3 fettsyrene er DHA.

DHA er essensielt for normal hjernefunksjon, og i svangerskapet er dette du trenger mye av for at barnet ditt skal bygge en sunn hjerne. For å opprettholde gode Omega-3 nivåer så kan du spise fisk, men fisk kan være høy i kvikksølv, så et par måltider i uken er optimalt. På de dagene du ikke spiser fisk, supplementer med Høy DHA Omega-3.

“Av hensyn til betydningen DHA har for utviklingen av fosteret i svangerskapet og i spedbarnsperioden, angis det i de nordiske ernæringsanbefalingene at gravide og ammende kvinner bør innta 200 mg DHA per dag.” (5)
– Helsedirektoratet

Hvilke er det beste kosttilskuddet for gravide?

Når det kommer til de tilskuddene som er best for gravide, så må vi ta til betraktning om de har alle disse vitaminene og mineralene til stede. Vi har gjort en test ved å gå finne ut hvem som er best. Da ser vi på pris, innhold og kundeanmeldelser for å finne de beste kosttilskuddene du kan kjøpe.

#1 Great Earth – Multi Gravid

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse

60 kapsler » Pris kr 178 ,-

great earth multi gravid

Hvis du vil forsikre deg at du er fylt opp med alle essensielle vitaminer og mineraler for svangerskapet ditt, så har Great Earth et fantastisk multivitamin som vil hjelpe deg. Her har du rikelig med alle vitaminer som du trenger, alt i en kapsel. 

Når du kjøper dette kan du være sikker på at du får et høykvalitets produkt, da de fleste anmeldelser fra brukere som har brukt Great Earth produkter sier det samme – fantastisk kvalitet.

Den eneste baklempen med denne er at den ikke inneholder DHA, så det kan være lurt å fortsatt spise litt fet fisk på siden, eller supplementere med et DHA tilskudd.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

#2 Bodylab – Omega 3

(4.5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 95 ,-

bodylab omega 3

Her er en av de få gangene da første plassen og andre plassen går hånd i hånd. DHA er veldig viktig i svangerskapet, og hvis du ikke liker å spise mye fet fisk så kan dette være et flott alternativ for deg. Produktet er billig, og med Bodylab vet du at du vil få god kvalitet. Anmeldelsene er veldig fornøyde, så det samme vil nok du bli.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodylab!

#3 Pharma Helse – Multi+ Gravid og Ammende

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse

500ml (33 doser) | Pris kr 379 ,-

Pharma Helse – Multi+ Gravid og Ammende

Dette flytende veganske kosttilskuddet kan du ta når som helst! Mange liker ikke å ta piller, så derfor har vi et flytende kosttilskudd på listen også, som er vegansk! Dette produktet har en rekke vitaminer og mineraler, så du kan være sikker på du er på den sikre siden. Dette er best for veganere, men prisen er litt dyrere en de andre, og derfor er den lav på listen vår, men hvis du ser etter et flytende og vegansk, så har du et flott produkt her.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Sunkost!

Sammendrag

Når det kommer til hvem tilskudd du trenger i svangerskapet ditt, så er det viktig å se på hva du spiser lite av, for å så finne de beste kosttilskuddene som passer best for deg. Vil du være sikker å ha litt av alle ville jeg fått for våres best i test, men det kommer an på person til person. 

Vanlige spørsmål (FAQ)

Hva slags kosttilskudd er viktigst for gravide?

Når man er i svangerskapet så bruker man mye av kroppens resurser for å lage et barn. De viktigste resursene man trenger å ha rikelig av er Folsyre, Jern, Kalsium, Vitamin-D. og DHA. For å vite hvorfor disse er så viktig, ta en titt på denne artikkelen under “Hva slags tilskudd trenger gravide”

Gir sunn kost alene tilstrekkelig med vitaminer i svangerskapet?

Det er mulig å ha tilstrekkelig og mineraler bare med kost i svangerskapet, men det er ikke realistisk. Alle spiser mer av en ting enn noe annet, og for å forsikre seg at barnet ditt får nok næring er det letteste er å ha ett kosttilskudd for de vitaminene man får for lite av. 

Hvordan vet jeg at jeg gir barnet mitt tilstrekkelig med næring i svangerskapet?

Hvis du ikke er sikker på hvilke verdier som er lave og høye hos deg, så kan det være et godt valg å ta en blodtest for å sjekke verdiene dine. Hvis du ikke har dette tilgjengelig kan det også være fint å ta et multivitamin spesiallaget for gravide. Ta en titt på vår best i test for mer informasjon om dette.

Referanser og sitater

 1. “Gode levevaner før og i svangerskapet”, Helsedirektoratet.no https://www.helsedirektoratet.no/brosjyrer/gode-levevaner-for-og-i-svangerskapet/Gode%20levevaner%20f%C3%B8r%20og%20i%20svangerskapet%20-%20bokm%C3%A5l.pdf
 2. “Gravide bør i første trimester få tilbud om måling av serumferritin for vurdering av jernstatus og råd om jerntilskudd”, Helsedirektoratet.no https://www.helsedirektoratet.no/retningslinjer/svangerskapsomsorgen/rutinemalinger-i-blodet-til-gravide/gravide-bor-i-forste-trimester-fa-tilbud-om-maling-av-serumferritin-for-vurdering-av-jernstatus-og-rad-om-jerntilskudd
 3. “Kosthold for gravide”, Helsenorge.no
  https://www.helsenorge.no/gravid/kosthold-for-gravide/ 
 4. “T15.1.10 Kosttilskudd under svangerskap”, Norsk Legemiddelhåndbok https://www.legemiddelhandboka.no/T15.1.10/Kosttilskudd_under_svangerskap 
 5. “5. Trenger personer med et vegetarisk eller vegansk kosthold tilskudd av omega-3-fettsyrer?” https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/vegetar-og-vegankost-ekspertuttalelse-fra-nasjonalt-rad-for-ernaering/trenger-personer-med-et-vegetarisk-eller-vegansk-kosthold-tilskudd-av-omega-3-fettsyrer

Dette er et kosttilskudd, produktet erstatter ikke et variert og balansert kosthold. Den anbefalte daglige dosen bør ikke overskrides.

Oppdatert 27-12-2022