En vektstang er et av de aller viktigste og mest brukbare treningsredskapene for deg som driver med styrketrening. Du bruker den til flere grunnøvelser i styrketrening, som for eksempel markløft, knebøy eller roing. En vektstang blir også brukt til sportene styrke- og tyngdeløft. I denne artikkelen får du tips og råd før kjøpet av en stang til din hjemmetrening.
Hva er en vektstang?

Det er en rett eller formet stang som du kan laste vektskiver på begge ender. Du finner den i treningssenterets avdeling for frie vekter.
Stangen er ofte produsert i stål og finnes i litt ulike varianter hvor den vanligste blir kalt internasjonal vektstang.
Hvilken vektstang skal du velge?
Stenger finnes i flere ulike varianter, og de fire vanligste presenterer vi i en liste nedenfor. Når du skal kjøpe en egen stang er det viktig å kjenne til disse variantene siden bruksområdet er et av de viktigste kriteriene å ta hensyn til.
- En “internasjonal vektstang” er en klassisk vektstang som ofte er 220 cm lang, og har en diameter på 50 mm. Uten vekter veier stangen 20 kg. Denne stangen finner du i treningssenterets benkpress- og knebøysseksjon. Noen ganger, når stangen brukes i tyngdeløftssammenheng kan den kalles for olympisk vektstang. Også for styrkeløft kan den internasjonale vektstangen ha litt spesielle krav.
- Om den er smalere og har en diameter på 25-30 mm blir den ofte kalt for skolestang. Lengden varierer på mellom 150-220 cm, og vekten på mellom 6-10 kg. En skolestang har som regel ikke noe lager i endene, og tåler mindre vekt enn en internasjonal vektstang. Skolestangen kan brukes av deg som trener med lettere vekter og er ute etter et billigere alternativ.
- En såkalt curlstang, eller EZ-stang er mindre enn en internasjonal vektstang. Lengden ligger vanligvis på 120 cm, og diameteren på mellom 25-50 mm. Den er ofte bøyd, og brukes først og fremst til bicepcurls. Vekten på selve stangen ligger på 7-10 kg.
- Den aller minste varianten av vektstengene er en tricepsstang med en lengde på rundt 80-120 cm. Den er formet så du skal kunne holde loddrette grep, og diameteren kan variere mellom 25-50 mm, og vekten på 7-10 kg.
Kjøpeguide
Tenk over at en billig vektstang ofte tåler mindre vekt, som for eksempel at en skolestang som oftest har en maksbelastning på 100 kg. Billige stenger pleier også å mangle lagring på endene, som gjør at vektskivene du setter på roterer dårlig. Dette gjør igjen at teknikken din blir dårligere, og skaderisikoen øker.
En annen faktor som pleier å være interessant ved kjøp er “PSI”. PSI står for “pound/square inch” og uttrykker stangens fasthet. Altså, jo høyere PSI-verdi den har, jo mindre risiko er det for at stangen begynner å bøye seg når du laster den tungt.
Om du vil ha en god og holdbar internasjonal vektstang må du regne med at prislappen havner på rundt 1500-5000 kroner. Curlstenger og tricepsstenger pleier å være litt billigere.
Beste vektstengene i 2020
I topplista vår nedenfor har vi fokusert på internasjonale vektstenger. For å komme med på topplista har stangen vist gode egenskaper og bra brukervennlighet. Vi har også bedømt utifra hvor prisverdig produktet er, i tillegg til å ha tatt hensyn til tidligere kjøperes anmeldelser.
#1 Master Fitness Silver

Dette er den beste internasjonale vektstangen akkurat nå ifølge oss. Den er av veldig høy kvalitet og er definitivt prisverdig da prislappen pleier å ligge på mellom 2000-3000 kroner. Stangen er av standard mål og vekt, det vil si 220 cm, 50 mm og 20 kg, og maksbelastningen er på hele 650 kg. En mer prisverdig vektstang av så høy kvalitet er det vanskelig å finne.
Klikk her for å lese mer og kjøpe på CDON!
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!
#2 Abilica Vektstang 220 cm

Dette er et godt alternativ for deg som er ute etter en billig vektstang. Abilicas stang passer til det meste: benkpress, squats og markløft – you name it. Maksbelastningen ligger på 300 kg, og selve stangen er 220 cm lang, 50 mm i diameter, og veier 20 kg.
Klikk her for å lese mer og kjøpe på CDON!
Treningsguide
Styrk hele kroppen og få optimal trening med hjelp av noen grunnøvelser og en vektstang. Nedenfor gir vi deg noen tips på tre uunnværlige øvelser.
Markløft
En av de aller beste grunnøvelsene er markløft siden du med hjelp av øvelsen aktiverer tre av kroppens største muskelgrupper, nemlig lår, rumpe og kjernemuskler.
Begynn med å stå med føttene i skulderbredde foran vektstangen, med tærne pekende rett fram. Bøy knærne og grip tak i stangen med et overhåndsgrep. Dytt brystet fram, senk og fokuser blikket framover. Legg tyngden din bakover mot hælene og stram magemuskulaturen. Løft deretter stangen fra golvet til kroppen er helt oppreist, og senk stangen ned mot gulvet igjen. Armene skal hele tiden være strake ned mot gulvet.
Knebøy
Når du utfører knebøy får du virkelig kjørt rumpe- og lårmuskler.
Legg vektstangen på øvre rygg eller skuldrene. Grepet ditt på stangen skal være omtrent en håndbredde eller to utenfor skuldrene dine. Stå stødig med føttene pekende fremover, og utfør knebøyen så langt ned du kan med en strak rygg. Fokuser blikket framover hele tiden. Når du ikke klarer å stå nede i knebøy lenger reiser du deg opp igjen. Både hofter og skuldre skal reise seg samtidig.
Vektstangroing
En sterk og veltrent rygg er viktig for å klare hverdagen, og er dessuten veldig fint. Vektstangroing er en ordentlig god øvelse om du vil styrke ryggen.
Begynn med å gripe vektstangen med håndflatene mot deg. Du skal stå i skulderbredde med føttene. Overkroppen skal helle framover, og knærne skal være lett bøyde. Det skal gå en rett linje rygg, nakke og hode. Len overkroppen din framover fra midjen, sånn at stangen havner i knehøyde, og dra så stangen opp mot navlen. Snu så og senk stangen til grunnposisjon igjen. Husk alltid på å holde rygg- og magemuskler stramme. En annen måte å trene roing på er med en romaskin, som gir deg mer utholdenhet/kondisjon.