Hem » Blogg » Beste Vektstang 2024

Beste Vektstang 2024

En god olympisk vektstang er et av de aller viktigste og beste treningsverktøyene du kan kjøpe hvis du driver med styrketrening. Du bruker den til flere baseøvelser i styrketrening, som for eksempel markløft, knebøy eller benkpress. En vektstang blir også brukt til styrke- og tyngdeløft. I denne artikkelen får du tips og råd før du kjøper din stang til å trene med hjemme.

Her har vi satt sammen en kjøpsguide og kåret den beste vektstangen og en best i test toppliste.

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner Beste Vektstang

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste vektstang norge

Hva er en vektstang?

Det er en rett eller formet stang som du kan putte vektskiver på begge ender av. Du finner disse i de fleste treningstudioer der de har frivekter.

Stangen er ofte lagd av stål og finnes i litt ulike varianter hvor den vanligste blir kalt olympisk vektstang.

Hvilken vektstang skal du velge?

Stenger finnes i flere ulike varianter, og de fire vanligste presenterer vi i en liste nedenfor. Når du skal kjøpe en egen stang er det viktig å kjenne til disse variantene siden bruksområdet er et av de viktigste kriteriene å ta hensyn til.

  • En “olympisk vektstang” er en klassisk vektstang som ofte er 130 cm lang når man ikke tar med området du putter frivektene på, for det kan variere.
  • Har en diameter på 50 mm. Uten vekter veier stangen 20 kg. Denne stangen finner du i treningssenterets benkpress- og knebøysseksjon. Noen ganger, når stangen brukes i tyngdeløftssammenheng kan den kalles for olympisk vektstang. Også for styrkeløft kan den olympiske vektstangen ha litt spesielle krav.
  • Om den er smalere og har en diameter på 25-30 mm blir den ofte kalt for skivestang. Lengden varierer på mellom 150-220 cm, og vekten på mellom 6-10 kg. En skivestang har som regel ikke noe lager i endene, og tåler mindre vekt enn en olympisk vektstang. skivestangen kan brukes av deg som trener med lettere vekter og er ute etter et billigere alternativ.
  • En såkalt curlstang, eller EZ-stang er mindre enn en olympisk vektstang. Lengden ligger vanligvis på 120 cm, og diameteren på mellom 25-50 mm. Den er ofte bøyd, og brukes først og fremst til bicepcurls. Vekten på selve stangen ligger på 7-10 kg.
  • Den aller minste varianten av vektstengene er en tricepsstang med en lengde på rundt 80-120 cm. Den er formet så du skal kunne holde loddrette grep, og diameteren kan variere mellom 25-50 mm, og vekten på 7-10 kg.

Kjøpeguide

En vektstang

Tenk over at en billig vektstang ofte tåler mindre vekt, som for eksempel at en skivestang som oftest har en maksbelastning på 100 kg. Billige stenger pleier også å mangle sikring på siden, som gjør at vektskivene du setter på roterer dårlig. Dette gjør igjen at teknikken din blir dårligere, og skaderisikoen øker, derfor anbefaler jeg ikke skolestenger

En annen faktor som pleier å være interessant ved kjøp er “PSI”. PSI står for “pound/square inch” og uttrykker stangens fasthet. Altså, jo høyere PSI-verdi den har, jo mindre risiko er det for at stangen begynner å bøye seg når du laster den tungt, så det er muligens smart å teste noen og se hvem som passer deg best.

Om du vil ha en god og holdbar olympisk vektstang må du regne med at prislappen havner på rundt 1500-5000 kroner. Curlstenger og tricepsstenger pleier å være litt billigere, men vi skal vise deg hvem som er best i test

Best i test vektstang

I topplista vår nedenfor har vi fokusert på olympiske vektstenger. For å komme med på topplista har stangen vist gode egenskaper og bra brukervennlighet. Vi har også bedømt utifra hvor rimelig pris produktet har, i tillegg til å ha tatt hensyn til tidligere kjøperes anmeldelser, og hvem de syntes er best.

#1 Tunturi OL powerbar vektstang

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 3299 ,-

tunturi ol vektstang

Dette er den beste olympiske vektstangen akkurat nå ifølge oss. Den er av veldig høy kvalitet og er definitivt prisverdig da prislappen pleier å ligge på mellom 3000-3500 kroner.

Mange av anmeldelsene sier at dette er en av deres beste kjøp i hjemmegymmen deres, etter å ha testet flere stenger. Den olympiske stangen har en veldig liten bøy, som gjør det bra for tunge vekter. Dette er den beste vektstangen fordi den er robust, og vil vare i mange år. En mer prisverdig vektstang av så høy kvalitet er vanskelig å finne, med mange gode anmeldelser.

Stangen har standard olympisk mål og vekt, det vil si 220 cm (total lengde), 50 mm diameter og 20 kg, og maksbelastningen er på hele 650 kg. 

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Fitnessshoppen!

#2 Abilica Vektstang 220 cm

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 1699 ,-

Abilica vektstang

Dette er et godt alternativ for deg som er ute etter en billig vektstang. Abilicas stang passer til det meste: benkpress, knebøy og markløft – you name it. Maksbelastningen ligger på 300 kg, som kan muligens være litt lite hvis du løfter tungt, men for nybegynnere så er dette mer enn nok. Vektstangen har gode anmeldelser, og er du nybegynner er dette en av de beste vektstengene du kan kjøpe.

Den olympiske stangen er litt dyrere en første plass, men hvis du ikke har Master Fitness Silver tilgjengelig nære deg, så er Abilica et fantastisk alternativ, og vil defietivt vare lenge. Stangen er 220 cm lang (total lengde), 50 mm i diameter, og veier 20 kg. 

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Treningspartner!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Sporttema!

#3 Star Gear Bar 25 mm 150cm

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 1699 ,-

star gear bar

Star Gear Bar 25 mm er en vektstang som er enkel å bruke hvis du enten er nybegynner eller hvis du har trent en stund og vil fokusere på teknikken.

  • Hulldiameter: 25mm
  • Stangens lengde: 150cm
  • Stangens vekt: 5kg
  • Maksvekt: 100kg
  • Sleeves: 28cm på hver side

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Treningsguide

Styrk hele kroppen og få optimal trening med hjelp av noen grunnøvelser og en vektstang. Nedenfor gir vi deg noen tips på tre uunnværlige øvelser.

Markløft

En av de aller beste grunnøvelsene er markløft siden du med hjelp av øvelsen aktiverer tre av kroppens største muskelgrupper, nemlig lår, rumpe og kjernemuskler.

Begynn med å stå med føttene i skulderbredde foran vektstangen, med tærne pekende rett fram. Bøy knærne og grip tak i stangen med et overhåndsgrep. Dytt brystet fram, senk og fokuser blikket framover. Legg tyngden din bakover mot hælene og stram magemuskulaturen. Løft deretter stangen fra golvet til kroppen er helt oppreist, og senk stangen ned mot gulvet igjen. Armene skal hele tiden være strake ned mot gulvet.

Knebøy

Når du utfører knebøy får du virkelig kjørt rumpe- og lårmuskler.

Legg vektstangen på øvre rygg eller skuldrene. Grepet ditt på stangen skal være omtrent en håndbredde eller to utenfor skuldrene dine. Stå stødig med føttene pekende fremover, og utfør knebøyen så langt ned du kan med en strak rygg. Fokuser blikket framover hele tiden. Når du ikke klarer å stå nede i knebøy lenger reiser du deg opp igjen. Både hofter og skuldre skal reise seg samtidig.

Bent-over roing

En sterk og veltrent rygg er viktig for å klare hverdagen, og er dessuten veldig fint. Vektstangroing er en ordentlig god øvelse om du vil styrke ryggen.

Begynn med å gripe vektstangen med håndflatene mot deg. Du skal stå i skulderbredde med føttene. Overkroppen skal helle framover, og knærne skal være lett bøyde. Det skal gå en rett linje rygg, nakke og hode. Len overkroppen din framover fra midjen, sånn at stangen havner i knehøyde, og dra så stangen opp mot navlen. Snu så og senk stangen til grunnposisjon igjen. Husk alltid på å holde rygg- og magemuskler stramme. En annen måte å trene roing på er med en romaskin, som gir deg mer utholdenhet/kondisjon.

FAQ om vektstenger

Er det vanskelig å bruke en olympisk vektstang?

Det er ikke vanskelig å lære seg å bruke frivekter, og det finnes mange øvelser du kan gjøre, noen som er lette og noen som er mer vanskelige. Det beste ville vært å ha en time med en personlig trener, eller i det minste se på noen videoer hvis du prøver alene.

Hvorfor bruke olympisk stang i stedet for maskiner?

Det er fordeler for begge, men for å styrke balansemuskulaturen din trenger du frivekter. Du har mange små muskler som aktiveres når du løfter en olympisk vektstang som ikke aktiveres så mye på maskiner. Vil du isolere muskler er maskiner bra, men for å styrke kroppen naturlig er frivekter løsningen.

Hvorfor kjøpe en olympisk vektstang?

I motsetning til mange andre treningsutstyr så kan du bruke olympiske vektstenger på så mye forskjellig! Kjøper du en maskin til samme pris så er du begrenset, men vektstenger kan brukes til så mye. Med dette tatt i betrakting så er vektstenger en veldig god investering som om du må legge ut noen tusenlapper til å starte med.

Hvis du er interessert i vektstang, kan du også være interessert i vår artikkel om vektstangsett.

Oppdatert 28-12-2022