Hem » Blogg » Beste Paranøtter 2024 – Fakta & Test

Beste Paranøtter 2024 – Fakta & Test

Nøtter er energirikt og nyttig, og paranøtter er absolutt ikke noe unntak. Paranøtter kan også kalles for “Brazil nuts” som er det engelske navnet. Brazil nuts er et navn som er ekstra populært innen trening da de sies å være de beste nøttene for å øke testosteronnivåer naturlig.

Les videre for å se vår best i test med fakta og toppliste med beste Paranøtter.

Her finner du gode paranøtter

Vi ser på pris, kundeanmeldelser og produktets innhold når vi velger våre produkter som er best i tester.

Artiklene våre inneholder annonser

Paranøtter – Næringsinnhold

Grunnen til at paranøtter er så nyttige er først og fremst deres høye innhold av mineraler. Så er de også en god kilde til sunt fett og proteiner, akkurat som med andre nøtter.

Under er det en tabell med noen av de vanligste nøttene og deres næringsinnhold per 100 gram:

Næringsinnhold

Som dere ser er det aller flotteste med en paranøtt dens høye innhold av selen. Den har også høyest andel magnesium av nøttene, i tillegg til et høyt innhold av sink. Bortsett fra pekannøtter inneholder paranøtter mest fett og kalorier. De inneholder minst karbohydrater av alle og egner seg for eksempel til en LCHF-diett.

Nyttige helsemessige fordeler

Paranøtter med bra pris
Mitt nyligste kjøp

Det finnes fortsatt en utbredd “redsel” for fett i næringsmiddel. Dette er en seig myte og det finnes til og med essensielle fettsyrer (les her om omega 3) vi må få i oss for å overleve. Men med det sagt finnes det dårlige fett, mest i forskjellige typer junk food og godteri. Fett fra nøtter er veldig bra og nyttig for helsen din. Bare paranøtter inneholder veldig mye fett til å være en nøtt, som gjør dem ekstra interessante.

Som dere ser i tabellen over har nøtter generelt et høyt kaloriinnhold per 100 gram. Paranøtter har hele 679 kcal per 100 gram som kan sammenlignes med gulrøtter som har 36, eller poteter som har 79. Derfor er det lett å tro at et stort inntak av nøtter gjør at man legger på seg. Men dette er ikke sant, noe flere studier viser til (1), (2), (3), og nøtter kan til og med hjelpe med vekttap blant annet takket være den store metthetsfølelsen.

Klikk her for å lese mer og kjøpe paranøtter på Bodystore!

Klikk her for å lese mer og kjøpe paranøtter på Gymgrossisten!

En naturlig kilde for å øke testosteron?

Brazil nuts med mye selen, sink og magnesium

Begrepet “Brazil nuts” er ekstra populært i treningskretser ettersom disse nøttene sies å kunne øke det naturlige testosteronnivået i kroppen. Det høres også litt kulere ut med Brazil nuts sammenlignet med det norske ordet paranøtter.

Når det kommer til naturlige testosteronforhøyere er effekten og økningen aldri så stor (om man passer på kostholdet og trener bra ellers).

Det finnes ingen direkte studier gjort på paranøtter og testosteron, men de inneholder flere temaer som er en viktig del av testosteronproduksjonen. Deriblant sink og magnesium som også finnes kombinert i ZMA.

Nøttene ble ekstra kjente gjennom den amerikanske forfatteren Tim Ferriss sin bok The 4-Hour Body. I boken beskriver Ferriss blant annet at han spiste 3 Brazil nuts hver morgen og kveld som (i kombinasjon med noen flere faktorer) bidro til en økning av totalt testosteronnivå fra 245 til 835 ng/dL. Det er selvfølgelig ikke noe vitenskapelig bevis, men absolutt interessant.

Paranøtter for å motvirke selenmangel

Brazil nuts/paranøtter er nyttige!

Videre er paranøtter den største naturlige kilden til selen i hele verden. En annen stor kilde er kjøtt, men paranøtter inneholder omtrent 100 ganger så mye selen.

Selenmangel er noe som godt kan oppstå i Norden ettersom jordene våre er selenfattige (4). Er jorden fattig på selen blir også det som vokser der fattig, og videre blir kjøttet fra dyrene som spiser der fattig på selen.

Selenmangel kan blant annet resultere i dårligere fertilitet og sædkvalitet hos menn. Inntak av selentilskudd, for eksempel paranøtter, kan motvirke dette og forbedre sædkvaliteten (5). Det kan også være ekstra lurt for vegetarianere og veganere å spise paranøtter for å få i seg tilstrekkelig med selen.

“Brazil Nuts” – Paranøttenes opprinnelse

Brasil og Sør-Amerika

Det engelske navnet på paranøtter, Brazil nuts, sladrer på hvor nøttene kommer fra.

Det norske navnet paranøtt sikter til den brasilianske delstaten Pará. Utenom Brasil finnes paranøttene i store deler av Sør-Amerika: Colombia, Venezuela, Peru, Bolivia, Guyana og Surinam.

Nøttene vokser på paranøttrær som kan bli over 1000 år gamle og opp mot 50 meter høye. Produksjonen er ikke industrialisert, så paranøttrærne vokser vilt ute. Skallene er veldig harde, så få dyr klarer å åpne dem.

Helsefarer/risikoer

Dessverre finnes det noen risikoer, akkurat som det gjør med mange nøtter. En risiko med paranøtter er at de kan inneholde mykotoksiner og spesifikt aflatoksin som lages av muggsopp. Det kan også forekomme på blant annet jordnøtter og mandler.

Heldigvis er kontrollen rundt import av paranøtter veldig streng, så man trenger ikke å bekymre seg så mye. Men skulle en paranøtt smake eller lukte rart er det lurt å kaste hele posen for sikkerhetsskyld.

De inneholder til og med en liten dose av det radioaktive stoffet radium. I de små mengdene man vanligvis spiser er det ingenting å bekymre seg for, men jeg anbefaler ikke å spise massevis hver eneste dag.

Ifølge livsmedelsverket bør man ikke spise mer enn maks et par spiseskjeer med nøtter om dagen. Paranøtter er store, så rundt 3-4 nøtter om dagen burde være en god retningslinje.

Oppsummering

Paranøtten, også kalt Brazil nut, er god og veldig nyttig. Den kan være hjelpsom med å forbedre de naturlige testosteronnivåene i kroppen. Den er verdens største naturlige kilde til selen, og inneholder også mye sink, magnesium, og godt fett.

Kanskje du også er interessert i å lese om den beste rosenroten?

Klikk her for å lese mer og kjøpe paranøtter på Gymgrossisten!

Referanser og sitater

  1. Natoli S & McCoy P. A review of the evidence: nuts and body weight. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16(4):588-597
  2. Mattes R.D., Kris-Etherton P. M. & Foster G.D. Impact of peanuts and tree nuts on body weight and healthy weight loss in adults. J Nutr. 2008 Sep;138(9):1741S-1745S
  3. Sabaté J. Nut consumption and body weight. Am J Clin Nutr. 2003 Sep;78(3 Suppl):647S-650S.
  4. Nicklas Neuman. Selen – får vi i oss för lite? http://traningslara.se/selen-far-vi-i-oss-for-lite/
  5. Safarinejad MR1 & Safarinejad S. Efficacy of selenium and/or N-acetyl-cysteine for improving semen parameters in infertile men: a double-blind, placebo controlled, randomized study. J Urol. 2009 Feb;181(2):741-51. doi: 10.1016/j.juro.2008.10.015. Epub 2008 Dec 16.

Oppdatert 28-12-2022