Hem » Blogg » Beste Vektdyne 2024 » Guide & Test

Beste Vektdyne 2024 » Guide & Test

Vektdyner brukes ofte ved søvnproblemer, mot angst, stress eller plager. Også flere som ikke opplever søvnproblemer velger å prøve dynene. Tyngden gjør så hormonene som gjør deg rolig og avslappet frigjøres i kroppen. Søvnkvaliteten blir bedre og du føler deg piggere om dagen. 

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner beste Vektdyne
Best i Test – Vektdyne 9 kg

Hva er en vektdyne? 

Vektdyne best i test

En vektdyne er nettopp det det høres ut som, en dyne med vekter. Idéen kommer opprinnelig fra den amerikanske arbeidsterapeuten Jean Ayre og hennes teorier om sensoriske prosesseringsvansker. Formålet med dyna var først og fremst å hjelpe mennesker med for eksempel ADHD og autisme å bli kvitt uro i kroppen og hjelpe dem med søvnproblemene deres. 

I løpet av de siste 10 årene har vektdyner først og fremst blitt brukt i helsevesenet. Utenom mennesker med nevropsykiatriske diagnoser er vektdyner også vanlig blant de med angst, anoreksi, smerter, demens, cerebral parese og andre psykiatriske diagnoser. 

Men i dag er vektdyner noe alle har tilgang til. Flere og flere velger nå å prøve en vektdyne, blant annet de som føler seg stressa og synes det er vanskelig å roe seg på kvelden. Resultatet blir ofte en bedre søvnkvalitet og redusert trøtthet om dagen. Dette kommer av at tyngden fra dyna omfavner kroppen, noe som hjelper individet å slappe av og komme i en dypere søvn. 

Sånn velger du riktig 

Hvem som helst kan bruke en vektdyne siden det kan ha en god effekt både på deg med mindre søvnproblemer, og deg med større søvnproblemer eller diagnoser av ulike slag. 

Det finnes vektdyner med ulike tyngder – 3, 5, 7, 9 og 11 kg. Du bør kjøpe en vektdyne som veier rundt 10-15% av din egen kroppsvekt. Har du store søvnproblemer og/eller angst kan du velge en dyne som lener mot den høyere prosenten, altså 15% av din egen kroppsvekt. For barn anbefales ofte dyner på 3- eller 5 kg. 

Materialet på vektdyner varierer også. Det finnes dyner i bomull, bambus, polyester osv. Vektene i dynene kan være laget av kjeder, sand, kuler, ringer eller perler. Her gjelder det å gå etter personlig preferanse. Det viktigste for å trives med vektdyna si er nok uansett å finne riktig vekt. 

Har du svak muskel- eller lungekapasitet bør du rådføre deg med en lege før bruk av en vektdyne. 

Husk på at du bør bruke et dynetrekk utenpå vektdyna di. Det er for at dyna skal holde seg ren og fresh så lenge som mulig. 

Vektdyne best i test

Vi har laget en toppliste med de beste vektdynene akkurat nå ifølge oss. Det vi har lagt vekt på er komfort, funksjonalitet og pris. 

Best i Test
Vektdyne 9 kg
9.6/10Our Score

Vi tror

Vektdyne 9 kg Borganäs er en populær produkt blant treningsentusiaster. Det har fått mye positiv tilbakemelding fra brukere som setter pris på kvaliteten og holdbarheten. Mange har også rost det behagelige håndtaket og den enkle justeringen av vekten.

Fordeler:

 • Holdbar og kvalitativ konstruksjon
 • Behagelige håndtak
 • Enkle å justere vekten


Ulemper:

Relativt høy pris sammenlignet med andre alternativer på markedet


Spesifikasjon:

 • Vekt: 9 kg
 • Diameter: 25 cm
 • Lengde: 50 cm
 • Materiale: Stål
 • Håndtak: Gummimateriale
 • Mulighet for å justere vekten: Ja
 • Pris: 1498kr

Siden inneholder reklame

KL Vektdyne 9kg
9.3/10Our Score

Vi tror

KL Vektdyne 9kg 150x210 er en vektdukke som har fått mye positiv tilbakemelding fra brukere. Mange synes den er komfortabel å bruke og gir en god treningsopplevelse. En fordel med denne vektdukken er at den er enkel å justere vekten på, noe som gjør den egnet for ulike treningsnivåer. En annen fordel er at den er stabil og har god byggekvalitet.

En ulempe med KL Vektdyne 9kg 150x210 er at den kanskje ikke helt er egnet for de som ønsker å trene med ekstremt høye vekter. For de som ønsker å trene med de aller høyeste vektene finnes det andre, mer robuste alternativer på markedet.

Her er en tabell med spesifikasjoner for KL Vektdyne 9kg 150x210:

 • Vekt: 9 kg
 • Mål (L x B): 150 x 210 cm
 • Maksbelastning: 150 kg
 • Justerbar vekt: Ja
 • Materiale: Stål
 • Håndtak: Gummi
 • Pris: 1499kr

Siden inneholder reklame

Borgenäs Vektdyne

Vektdyne fra Borganäs

Den beste vektdyna 2022 om du spør oss. Veldig behagelig vekt/vektdyne som fordeler vekten jevnt over kroppen. Tilgjengelig i vektene 5, 7, 9 og 12 kg. Lett å vaske. 60 grader i vaskemaskin.

Cura Cozy Vektdyne 

En dyne med vekter

Dette er en myk og skjønn dyne med ekstra varmende egenskaper. Den inneholder tvinnede polyester-tråder som legger seg tett inntil kroppen. Vekten er på 8 kg. Dyna kan vaskes på 60 grader. 

Klikk her for å se hele utvalget fra Cura hos Cdon!

#3 4Living Vektdyne 

Vektdyne fra 4Living

Dette er en bomullsdyne som inneholder mikroglassperler, noe som gir en jevn vektfordeling. Perlene er plassert ute ved sidene, nært sømmen. Dyna veier 7 kg, men kan også kjøpes med både mindre og mer vekt. En veldig prisverdig og herlig vektdyne. 

Klikk her for å se hele utvalget fra 4Living hos Cdon!

Fordeler 

En vektdyne er et naturlig hjelpemiddel for å redusere stress, gjøre deg avslappet og øke velvære. Det har blitt brukt i helsevesenet i lang tid for å gi ro og trygghet til mennesker med nevropsykiatriske diagnoser og de som lider av for eksempel stress eller angst. Da skrives dynene ut på resept. 

En vektdyne passer likevel til alle. Nå om dagen velger flere og flere å prøve en ettersom vekten mot kroppen frigjør hormoner som gjør deg rolig og avslappet. Trykket gjør at kroppen frigjør glad-hormonet serotonin, samtidig som stress-hormonet kortisol senkes. Søvnhormonet melatonin øker også. Til sammen gjør dette deg søvnig. Søvnkvaliteten din øker og du føler deg bedre om dagen. 

Blant de som bruker vektdyner pleier nattlige bevegelser som å røre- og snu på seg å minimere. Perioder med stillhet og stabil søvn pleier i tillegg å forlenges. 

Mange av de som prøver disse dynene kan merke resultater allerede etter den første natta. De fleste pleier likevel først å merke forskjell etter rundt 1-2 uker. 

Oppdatert 28-12-2022