Når man hører ordet bakterier forbinder man ofte det med noe negativt, men faktisk er kroppen vår fylt opp av milliarder av forskjellige bakterier hvor de fleste er livsviktige og nødvendige for at vi skal fungere og ha det bra. Melkesyrebakterier, også kalt probiotika, er gode bakterier som finnes i mage- og tarmsystemet. De hjelper til i flere viktige prosesser i kroppen, styrker immunforsvaret og beskytter mot dårlige bakterier.
Om du har ulike typer problemer og symptomer som gass, oppblåst mage, magesmerter, diare, forstoppelse eller også psykiske problemer som angst og depresjon kan det komme av en ubalanse av bakterier i kroppen. Da kan det å ta ekstra melkesyrebakterier gjøre underverker for kroppen og helsa di. Man kan få i seg melkesyrebakterier på forskjellige måter, enten gjennom den vanlige kosten, eller et spesialisert kosttilskudd som heter probiotika.
I denne artikkelen skal vi gå igjennom fakta og informasjon, tips for hvordan du kan optimalisere kostholdet ditt, og en toppliste med de beste melkesyrebakteriene.

Probiotika best i test
Vi begynner med det som de fleste sikkert er ute etter, en toppliste med de beste probiotikaene ifølge oss. Lenger ned finner du mer informasjon og råd. For å velge ut hvilke produkter som er best i test har vi sett på innholdene deres, for det kan nemlig være veldig forskjellig fra merke til merke. Vi har også gått igjennom andre tester og anmeldelser på internett, og selvfølgelig tatt hensyn til prisen. Det dyreste produktet trenger for all del ikke å være det beste, det er innholdet som er avgjørende.
#1 LactoVitalis Pro

Denne har vi valgt som den beste probiotikaen i 2022. Probioprana består av hele 20 milliarder bakterier fra 12 forskjellige stammer.
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!
#2 Probioplex

Et billigere probiotika-tilskudd som også er veldig bra. 2 milliarder bakterier fra 5 forskjellige stammer i hver kapsel.
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!
#3 Puori SB3 Probiotika & Prebiotika

Et mer avansert tilskudd som kombinerer probiotika, prebiotisk fiber og vitamin C.
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!
Hva er melkesyrebakterier bra for?
Disse tarmbakteriene er som sagt “gode” bakterier og har mange viktige funksjoner i kroppen. De finnes først og fremst i magen og tarmene, og et sammensveisende ord for dette er tarmflora. Under er en punktliste med tarmfloraens mange oppgaver i kroppen:

- Fremmer og styrker immunforsvaret. 80% av immunforsvaret starter i tarmen, og takket være gode melkesyrebakterier kan det fungere optimalt. En god tarmflora kan forebygge og motvirke infeksjoner, angripende parasitter, dårlige bakterier, gjærsopp med mer.
- Lager lykkehormonet serotonin. Serotonin brukes i mage- og tarmkanalen blant annet for å stimulere bevegelsene til tarmene. Det er en signalsubstans som gjør den psykiske helsa vår bedre, og rett og slett gjør oss glade! En kunstig måte å forhøye serotoninnivået på er alkohol, men det straffer seg som regel dagen derpå, så det er bedre å gjøre det naturlig med for eksempel melkesyretabletter.
- Vitamin og produksjon av fettsyrer. En velstående tarmflora har i oppgave å produsere vitamin B og K. Videre gjærer den fibre som blir til ulike fettsyrer som fungerer som energi for cellene i tarmen.
Hva kan opprøre og forstyrre tarmfloraen din?
Mange personer lider i dag av problemer og symptomer som direkte kan kobles opp til ubalanse i mage- og tarmkanalen. Denne symbiosen av “gode” og “dårlige” bakterier er veldig kompleks, men det er flere faktorer som viser seg å ha en direkte negativ innvirkning.
- Bruk av antibiotika. For å bekjempe infeksjoner er antibiotika uvurderlig og nødvendig. Antibiotika eliminerer dårlige bakterier i kroppen, men den er “blind” og dreper også de gode melkesyrebakteriene. Dermed er tarmfloraen opprørt og med dårligere immunforsvar etter en antibiotikakur. Dette kan resultere i bivirkninger som dårlig fordøyelse og diare. Om man har uflaks kan man få enda ytterligere plager og infeksjoner etter en antibiotikakur, og må dermed starte på igjen med en ny kur. For å motvirke dette kan man hjelpe kroppen på vei ved å tilsette gode melkesyrebakterier så opphentingen går raskere.
- Sukker. De fleste vet nok at det ikke er bra å spise mye sukker. De dårlige bakteriene, gjærsopp og parasitter elsker sukker, og når man spiser mye av det gir man de rett og slett masse energi så de kan fortsette å trives. Det leder til ubalanse i tarmfloraen med påfølgende symptomer og plager. Å kutte ned sukkerinntaket og innta mer gode melkesyrebakterier tilbakestiller balansen og helsa.
- Alkohol og røyk. Som de fleste vet er ikke dette bra for kroppen, og det forstyrrer også den helsemessige og naturlige balansen blant bakterier i kroppen.
- Kronisk stress. Det er en sterk kobling mellom det psykiske velstående og det fysiske. Det er også gjensidig. Har magen det bra har man det bedre psykisk, blant annet takket være serotonin-produksjonen. Men om psyken ikke er bra og man kanskje også er deprimert kan det lede til ubalanse i tarmfloraen med påfølgende fysiske plager. Litt stress er bra for å fungere optimalt, men når den blir vedvarende og kronisk påvirker den mage- og tarmhelsen negativt. Overdreven stress leder ofte til søvnproblemer, som også er negativt for tarmbakteriene.
Spesifikke fordeler med en god mage- og tarmhelse.
Som dere sikkert har forstått er det veldig viktig magen og tarmene er i balanse og har det bra. Å få i seg probiotika kan derfor hjelpe mot mange plager og problemer.
- Det kan hjelpe mot oppblåst mage og gass.
- Det kan være bra når man er på ferie ved å dempe “reisemage”, forstopping og diare.
- Det kan forbedre den mentale helsa.
- Det kan dempe hudproblemer som akne og eksem.
- Det kan dempe betennelser.
- Det kan forebygge og dempe matallergier, først og fremst for barn.
- Det kan dempe risikoen for å utvikle diabetes gjennom å forbedre insulinfølsomhet og å senke blodtrykket.
Andre måter å få i seg gode tarmbakterier

Det er selvfølgelig ikke bare gjennom kosttilskudd man kan få i seg de gode melkesyrebakteriene. De finnes naturligvis i flere forskjellige næringsmidler, først og fremst surnete (fermenterte) produkter. Problemet er at vi i dagens samfunn ikke spiser like mye såkalt næringsmidler som før i tiden.
Noen gode næringsmidler med massevis av gode bakterier er:
- Surkål og andre surnete grønnsaker.
- Yoghurt og surmelk.
- Drikker som kefir, kvass og kombucha.
- Det finnes også mer spesifiserte drikker som den populære Proviva, men denne kan inneholde en del sukker.
Forskning og studier
Hva sier vitenskapen om de positive effektene av melkesyrebakterier og probiotika? Det finnes mange studier om temaet, og de fleste viser til gode resultater og effekter. Men de er ikke helt entydige, og for øyeblikket trengs det mer forskning for å kunne si noe med 100% sikkerhet. Tarmfloraen er veldig kompleks, og ulike problemer kan trenge ulike typer bakterier. Men å tilføre mer av de gode melkesyrebakteriene er aldri dumt, og har man forskjellige symptomer kan det være verdt å prøve. Enten kan man legge om kostholdet litt, eller så kan man prøve ut tilskudd i form av probiotika som vi tipsa om i starten av artikkelen.
Nedenfor finner du et par interessante studier rundt probiotika og tarmhelse:
- Effects of Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics on Human Health
- Melancholic microbes: a link between gut microbiota and depression?
- Long-term impacts of antibiotic exposure on the human intestinal microbiota
- Interactions Between Gut Microbiota and Host Metabolism Predisposing to Obesity and Diabetes
- From microbe to man: the role of microbial short chain fatty acid metabolites in host cell biology
Sammendrag
Probiotika og melkesyrebakterier utgjør “gode” bakterier i kroppen og de finner du først og fremst i magen og tarmkanalen. En ubalanse eller for lite melkesyrebakterier kan lede til flere plager, symptomer og sykdommer. Derfor er det viktig å få i seg nok enten via kostholdet eller et probiotika kosttilskudd.
De fleste studier peker mot at det kan gi store helsemessige fordeler å få i seg ekstra melkesyrebakterier, men det trengs mer forskning. Det finnes ingen direkte ulemper eller bivirkninger ved et ekstra inntak. Derfor kan du med stor fordel prøve å legge om kostholdet eller ta et tilskudd om du sliter med ulike magerelaterte problemer.