Hem » Blogg » Beste Probiotika og elkesyrebakterier 2024 – Fakta & Test

Beste Probiotika og elkesyrebakterier 2024 – Fakta & Test

Når man hører ordet bakterier forbinder man ofte det med noe negativt, men faktisk er kroppen vår fylt opp av milliarder av forskjellige bakterier hvor de fleste er livsviktige og nødvendige for at vi skal fungere og ha det bra. Melkesyrebakterier, også kalt probiotika, er gode bakterier som finnes i mage- og tarmsystemet. De hjelper til i flere viktige prosesser i kroppen, styrker immunforsvaret og beskytter mot dårlige bakterier.

I denne artikkelen skal vi gå igjennom fakta og informasjon, tips for hvordan du kan optimalisere kostholdet ditt, og en toppliste med de beste melkesyrebakteriene, best i test.

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner Beste Probiotika og melkesyrebakterier

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste Probiotika og melkesyrebakterier

Hvorfor trenger vi probiotika?

Probiotika er noe forfedrene våres har spist i lang tid ved å ta vare på mat med salting (også kalt sylting eller laktofermentering), men desverre spiser vi mindre av dette nå. Se nederst på avsnittet for å se hvordan du kan spise mer av dette.

Probiotika er en del av et større bilde som omhandler bakterier og kroppen din. Du har kanskje hørt det før – mikrobiomet ditt. Tenk på et mikrobiom som et samfunn av organismer, for eksempel en skog, som jobber sammen for å holde kroppen din sunn. Dette fellesskapet består av ting som kalles mikrober. Du har mange billioner av mikrober utenpå og inne i kroppen din. Disse mikrobene er en kombinasjon av:

 • Bakterier
 • Sopp og gjær
 • Virus
 • Protozoer (encellede parasitter)

For at en mikrobe skal kalles et probiotika, må den ha flere egenskaper. Disse inkluderer å kunne:

 • Overleve i tarmen etter du spiser det
 • Ha gode fordeler for deg som er bevist
 • Kan trygt spises

Du kan få probiotika fra forskjellige typer mat, der mye av disse kildene er meieriprodukter, som gir mening siden det heter melkesyrebakterier! Men melkesyre kan faktisk finnes i andre fermenterte produkter, som kimchi, tempeh og til og med sylteagurk. Merk! Syltet mat må være syltet med salt for å ha probiotika, ikke med eddik og sukker.

For å fermentere melkesyrebakterier med noe (som agurker eller surkål), må du bare har ett riktig miljø og riktig mengde salt, og tid

Alles mikrobiom er unikt. Ingen to mennesker har de samme mikrobielle cellene, og derfor er det en selvfølge at forskjellige mennesker trenger forskjellige typer og mengder probiotika.

Probiotika Best i Test

Vi begynner med det som de fleste sikkert er ute etter, en toppliste med de beste probiotikaene ifølge oss. Lenger ned finner du mer informasjon og råd. For å velge ut hvilke produkter som er best i test har vi sett på innholdene deres, for det kan nemlig være veldig forskjellig fra merke til merke.

Vi har også gått igjennom andre tester og anmeldelser på internett, og selvfølgelig tatt hensyn til prisen. Det dyreste produktet trenger for all del ikke å være det beste, det er innholdet som er avgjørende.

#1 Puori SB3 Probiotika & Prebiotika

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 399 ,-

Puori SB3 Probiotika & Prebiotika

Denne har vi valgt som den beste probiotikaen i 2022. Et avansert tilskudd som kombinerer probiotika, prebiotisk fiber og vitamin C. Dette er noe du ikke  finner i alle produkter, så her får du alt du trenger.

Dette produktet har fruktooligosakkarider som hjelper å gi næring til bakteriene, men siden det inneholder også vitaminer og fiber så får du en all in one pakke her. Dette er definitivt det beste produktet du kan finne, og du får en god verdi for pengene dine.

Siden produktet har vitamin-c og vitamin-b, vil det hjelpe immunforsvaret ditt, og vil opprettholde sunne slimhinner, samt mye mer!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

#2 LactoVitalis Pro

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 325 ,-

Melkesyrebakterier best i test

Probioprana består av hele 20 milliarder bakterier fra 12 forskjellige stammer.

Dette produktet er helt fri for melk, så hvis du ser etter et laktosefritt alternativ så er dette en god vei å gå. Produktet inneholder også noe kalt fruktooligosakkarider som vil hjelpe med å gi næring til melkesyrebakteriene. 

Avhengig av hvor mye du trenger så kan du velge mellom 1 til 4 tabletter hver dag, så dette er noe du må teste ut selv. Du kan til og med bryte tabletten hvis du trenger mindre.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

#3 Probioplex

(4.5/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 325 ,-

Den beste probiotikaen for deg som er økonomisk

Et billigere probiotika-tilskudd som også er veldig bra. 2 milliarder bakterier fra 5 forskjellige stammer i hver kapsel. Du ser at produktet koster litt mer, men du får 150 kapsler i stedet for 30, så i lengden er det betraktelig billigere.

Dette produktet har ikke noen vitaminer eller næringsgivende midler for bakteriene dine, så derfor kommer denne på nummer 3, men det er fortsatt et fantastisk valg.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

#4 HØY-dose laktase-enzym

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 199 ,-

lactalase från protein.no

Et billig og rimelig produkt fra protein.no som alltid. Denne nettsiden har billige produkter til en høy kvalitet. Dessverre er denne bare litt svak, og den har ikke nok ingredienser for å gi deg en sikkelig god dose. Men du kan alltid ta flere, så et flott alternativ hvis du ser etter noe billig.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Protein.no!

#5 Healthwell Probiotic Vital

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 199 ,-

probiotic vital

Med 10 millioner bakterier og 7 ulike stammer, vil du få en god mengde med probiotika fra dette produktet. Ser du etter et billig alternativ så har du kommet til riktig sted, med 90 kapsler for 199 kr! Anmeldelser er veldig fornøyde, som også er et plus. 

Det som bringer den ned er at det ikke inneholder fruktooligosakkarider som vil hjelpe med å gi næring til melkesyrebakteriene. Men den har vitamin C!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Svensktkosttillskott!

#6 BioCare BioAcidophilus Pulver

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse

60g » Pris kr 499 ,-

 BioCare BioAcidophilus Pulver

Et flott alternativ med 20 milliarder bakterier per døgndose. Dessverre er det ikke alt for mye informasjon om dette produktet, og prisen er litt høy. Men BioCare er kjent for sin god kvalitet, og derfor er det på denne listen.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Sunkost!

Hva er melkesyrebakterier bra for?

Om du har ulike typer problemer og symptomer som gass, oppblåst mage, magesmerter, diare, forstoppelse eller også psykiske problemer som angst og depresjon kan det komme av en ubalanse av bakterier i kroppen.

Da kan det å ta ekstra melkesyrebakterier gjøre underverker for kroppen og helsa di. Man kan få i seg melkesyrebakterier på forskjellige måter, enten gjennom den vanlige kosten, eller et spesialisert kosttilskudd som heter probiotika.

Melkesyrebakterier er det beste for magen din!

Disse tarmbakteriene er som sagt “gode” bakterier og har mange viktige funksjoner i kroppen. De finnes først og fremst i magen og tarmene, og et sammensveisende ord for dette er tarmflora. Under er en punktliste med tarmfloraens mange oppgaver i kroppen:

En god tarmhelse er viktig!
 • Fremmer og styrker immunforsvaret. 80% av immunforsvaret starter i tarmen, og takket være gode melkesyrebakterier kan det fungere optimalt. En god tarmflora kan forebygge og motvirke infeksjoner, angripende parasitter, dårlige bakterier, gjærsopp med mer.
 • Lager lykkehormonet serotonin. Serotonin brukes i mage- og tarmkanalen blant annet for å stimulere bevegelsene til tarmene. Det er en signalsubstans som gjør den psykiske helsa vår bedre, og rett og slett gjør oss glade! En kunstig måte å forhøye serotoninnivået på er alkohol, men det straffer seg som regel dagen derpå, så det er bedre å gjøre det naturlig med for eksempel melkesyretabletter.
 • Vitamin og produksjon av fettsyrer. En velstående tarmflora har i oppgave å produsere vitamin B og K. Videre gjærer den fibre som blir til ulike fettsyrer som fungerer som energi for cellene i tarmen. (les her om omega 3)

Hva kan opprøre og forstyrre tarmfloraen din?

Mange personer lider i dag av problemer og symptomer som direkte kan kobles opp til ubalanse i mage- og tarmkanalen. Denne symbiosen av “gode” og “dårlige” bakterier er veldig kompleks, men det er flere faktorer som viser seg å ha en direkte negativ innvirkning.

 • Bruk av antibiotika. For å bekjempe infeksjoner er antibiotika uvurderlig og nødvendig. Antibiotika eliminerer dårlige bakterier i kroppen, men den er “blind” og dreper også de gode melkesyrebakteriene. Dermed er tarmfloraen opprørt og med dårligere immunforsvar etter en antibiotikakur. Dette kan resultere i bivirkninger som dårlig fordøyelse og diare. Om man har uflaks kan man få enda ytterligere plager og infeksjoner etter en antibiotikakur, og må dermed starte på igjen med en ny kur. For å motvirke dette kan man hjelpe kroppen på vei ved å tilsette gode melkesyrebakterier så opphentingen går raskere.
 • Sukker. De fleste vet nok at det ikke er bra å spise mye sukker. De dårlige bakteriene, gjærsopp og parasitter elsker sukker, og når man spiser mye av det gir man de rett og slett masse energi så de kan fortsette å trives. Det leder til ubalanse i tarmfloraen med påfølgende symptomer og plager. Å kutte ned sukkerinntaket og innta mer gode melkesyrebakterier tilbakestiller balansen og helsa.
 • Alkohol og røyk. Som de fleste vet er ikke dette bra for kroppen, og det forstyrrer også den helsemessige og naturlige balansen blant bakterier i kroppen.
 • Kronisk stress. Det er en sterk kobling mellom det psykiske velstående og det fysiske. Det er også gjensidig. Har magen det bra har man det bedre psykisk, blant annet takket være serotonin-produksjonen. Men om psyken ikke er bra og man kanskje også er deprimert kan det lede til ubalanse i tarmfloraen med påfølgende fysiske plager. Litt stress er bra for å fungere optimalt, men når den blir vedvarende og kronisk påvirker den mage- og tarmhelsen negativt. Overdreven stress leder ofte til søvnproblemer, som også er negativt for tarmbakteriene.

Spesifikke fordeler med en god mage- og tarmhelse.

Som dere sikkert har forstått er det veldig viktig magen og tarmene er i balanse og har det bra. Å få i seg probiotika kan derfor hjelpe mot mange plager og problemer.

 • Det kan hjelpe mot oppblåst mage og gass.
 • Det kan være bra når man er på ferie ved å dempe “reisemage”, forstopping og diare.
 • Det kan forbedre den mentale helsa.
 • Det kan dempe hudproblemer som akne og eksem.
 • Det kan dempe betennelser.
 • Det kan forebygge og dempe matallergier, først og fremst for barn.
 • Det kan dempe risikoen for å utvikle diabetes gjennom å forbedre insulinfølsomhet og å senke blodtrykket.

Andre måter å få i seg gode tarmbakterier

Forskjellig mat med de gode melkesyrebakteriene

Det er selvfølgelig ikke bare gjennom kosttilskudd man kan få i seg de gode melkesyrebakteriene. De finnes naturligvis i flere forskjellige næringsmidler, først og fremst surnete (fermenterte) produkter. Problemet er at vi i dagens samfunn ikke spiser like mye såkalt næringsmidler som før i tiden.

Noen gode næringsmidler med massevis av gode bakterier er:

 • Surkål og andre surnete grønnsaker.
 • Yoghurt og surmelk.
 • Drikker som kefir, kvass og kombucha.
 • Det finnes også mer spesifiserte drikker som den populære Proviva, men denne kan inneholde en del sukker.

Forskning og studier

Hva sier vitenskapen om de positive effektene av melkesyrebakterier og probiotika? Det finnes mange studier om temaet, og de fleste viser til gode resultater og effekter. Men de er ikke helt entydige, og for øyeblikket trengs det mer forskning for å kunne si noe med 100% sikkerhet.

Tarmfloraen er veldig kompleks, og ulike problemer kan trenge ulike typer bakterier. Men å tilføre mer av de gode melkesyrebakteriene er aldri dumt, og har man forskjellige symptomer kan det være verdt å prøve. Enten kan man legge om kostholdet litt, eller så kan man prøve ut tilskudd i form av probiotika som vi tipsa om i starten av artikkelen.

Nedenfor finner du et par interessante studier rundt probiotika og tarmhelse:

Vanlige spørsmål (FAQ)

Hvorfor trenger vi probiotika tilskudd?

Probiotika er noe vi mennesker har spist i all tid ved å ta vare på mat med salting (også kalt sylting eller laktofermentering). I denne moderne tiden som vi lever er dette noe vi gjør mindre og mindre med maten våres, så derfor trenger vi tilskudd.

Hvordan kan man få i seg mer probiotika?

Ved å spise mat som er surnet på riktig måte, som yoghurt, surkål og lignende kan du f i deg probiotika. Men ikke alle spiser dette daglig, og for noen kan meieriprodukter skape mageproblemer, så da kan det være lettest å prøv et tilskudd.

Hva er fordelene med probiotika tilskudd?

Det er en rekke fordeler med probiotika tilskudd, men noen av de vanligste er å hjelpe med mageproblemer, bekjempe matallergier i barn, bekjempe betennelse og hudproblemer, samt mye mer. Husk at en sunn mageflora er grunnlaget for mange funksjoner i kroppen din, så det er viktig å ha det under kontroll. 

Sammendrag

Probiotika og melkesyrebakterier utgjør “gode” bakterier i kroppen og de finner du først og fremst i magen og tarmkanalen. En ubalanse eller for lite melkesyrebakterier kan lede til flere plager, symptomer og sykdommer. Derfor er det viktig å få i seg nok enten via kostholdet eller et probiotika kosttilskudd.

De fleste studier peker mot at det kan gi store helsemessige fordeler å få i seg ekstra melkesyrebakterier, men det trengs mer forskning. Det finnes ingen direkte ulemper eller bivirkninger ved et ekstra inntak. Derfor kan du med stor fordel prøve å legge om kostholdet eller ta et tilskudd om du sliter med ulike magerelaterte problemer.

Dette er et kosttilskudd, produktet erstatter ikke et variert og balansert kosthold. Den anbefalte daglige dosen bør ikke overskrides.

Oppdatert 28-12-2022