Hem » Blogg » Beste Pull up Bar 2024- Guide & Test

Beste Pull up Bar 2024- Guide & Test

Chins er en fantastisk øvelse for å trene styrke og øke muskelmasse. Om du vil ha en sterk rygg burde chins få en plass i treningsprogrammet ditt. Øvelsen involverer flere muskler i overkroppen og tar dermed hånd om det meste av ryggtrening. Med hjelp av en egen pull up bar kan du dessuten trene hjemme så ofte du vil.

Vi har satt sammen en kjøpeguide med fakta om hva du bør huske på når du skal kjøpe den beste pull up baren, vi har selvfølgelig også laget en best i test toppliste.

Testvinner Beste Pull up Bar

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste pull up bar norge

Hva er chins?

Tren chins med en pull up bar

Chins er en baseøvelse for ryggen og baseres på trening med egen kroppstyngde. Denne øvelsen tillater deg å trene flere muskler samtidig. I hovedsak trener du din brede ryggmuskel, altså latissimus dorsi.

Du trener også kappemuskelen som sitter i ryggens øvre del, musklene som sitter mellom ryggrad og skuldre, nedre del av skulderblad og overarmer.

Hva er en pull up bar?

Det er et treningsredskap for å utføre chins for å trene ryggen. I dag finnes det stenger på de aller fleste treningssentre. Du kan også utruste hjemme-gymmen med en pull up stang siden det er et effektivt, relativt billig og lett tilgjengelig treningsredskap. Dessuten tar det ikke noe særlig med plass.

Pull up baren har, som de fleste treningsredskap, flere forskjellige benevnelser. Mange sier pull up stang, dørtrapes, chinsrack, treningsstang eller chin up bar. Dette er altså alternative betegnelser på stangen. Vi kommer til å variere mellom navnene i denne artikkelen.

Kjøpeguide

En pull up stang kan være ganske enkel i konstruksjonen, som gjør at mange tror det ikke spiller noen rolle hvilken produsent og modell de velger. Men det er noen ting du burde tenke over før du kjøper en chins-stang.

  • Hvor mye vekt tåler den?

En pull up bar skal som sagt minst tåle kroppsvekten din. Du vil kanskje også bruke en vektvest eller annen tyngde for å trene ekstra hardt?

  • Hvor mange ulike grep tillater den?

Ved hjelp av ulike grep kan du variere treningen din, og ettersom du vil få så mye ut av treningsredskapet ditt som mulig bør du velge en treningsstang som tillater flere grep.

  • Kan du gjøre andre øvelser på stanga enn chins?

En del modeller er faste, dvs at de sitter permanent monterte, mens andre kan brukes på golv også. Dermed har disse variantene ulike bruksområder. Om du først skal kjøpe en pull up stang er det like greit å kjøpe den modellen som gir deg muligheten til å gjøre alle øvelsene du ønsker.

  • Hvordan fester man den, med skrue eller med et annet feste? Vil den være permanent montert eller kan den tas ned når den ikke blir brukt?

Utenom dette bør du tenke over hvor mye du vil bruke på en pull up stang.

Beste pull up stang i vores best i test

Nedenfor presenteres de, som ifølge oss, er den beste chins-stengene på markedet i dag. Modellene her har kommet med på lista pga god kvalitet, pris og gode kundeomtaler.

Iron Gym Xtreme Plus

Iron Gym Xtreme Plus, den beste pull up stang!

Ifølge oss er dette den beste pull up baren på markedet i dag. Abilica har lenge vært en produsent som er kjent for å ha prisverdige treningsredskaper av høy kvalitet. Til tross for at denne er litt dyrere enn en del konkurrerende modeller er den en vinner pga det store bruksområdet. Vi skulle kunne si at dette er mer enn bare en pull up stang siden du kan bruke den ved trening av armer, bryst, skuldre og mage også.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Abilica Chin Up Bar

En klassisk chins stang fra Abilica

Dette er en litt dyrere chins-stang, men som kan unnskyldes pga stabiliteten og kvaliteten.

Denne chinracken monteres permanent på veggen og tåler litt mer vekt enn mange av konkurrentene. Den tåler opp til 130kg, mens de fleste andre tåler mellom 80-100kg.

En annen stor fordel med denne stanga er at du kan bruke den med standard chinsgrep, parallelt grep og skrått grep lengst ut på stanga. En god stang med mulighet for variert trening.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Sportgymbutikken!

Tips og triks for trening med en pull up stang

Når du har bestemt deg for å lære deg å gjøre chins må du huske på at det kan ta tid før du klarer å gjøre din første repetisjon. Det kreves mye øvelse og tålmodighet for å få inn rett bevegelse og bygge nok muskelmasse for å dra opp sin egen kroppsvekt.

Standardøvelsen

Vanlige chins

Standard chins gjør du på en chins-stang med pronert grep, det vil si at håndflatene vris vekk fra deg. La beina henge rett ned under deg eller bøy dem opp litt. Dra deg selv opp så haken kommer over stanga og senk deg ned igjen til helt utstrakte armer. Hold skulderbladene senket under hele øvelsen.

Et tips er å begynne med negative chins. Det betyr at du begynner oppe med haken over stanga, og at du holder imot så mye som mulig på vei ned.

Utfordre deg selv!

Når du har trenet en del og kan gjøre noen repetisjoner vil du kanskje ha litt mer utfordringer. Her får du dermed noen tips på øvelser som skaper variasjon og dermed bidrar til økt prestasjon.

  1. Om du vil bli god på chins, gjør mange av dem. Heng opp pull up stanga på et sted du passerer ofte og bruk den regelmessig. Tren chins under hver treningsøkt.
  2. Gjør ulike varianter av chins eller øvelser som ligner. For eksempel chins med håndflatene mot deg, chins med håndflatene mot hverandre, chins med smalt grep, chins med brett grep. Gode øvelser som ligner på chins kan være å klatre i tau eller nett.
  3. Gjør chins med vekter. Når du klarer å gjøre noen chins kan du øke maksstyrken i øvelsen ved å spenne fast en vekt mellom beina. Bruk en vektvest eller et vektbelte for dette.
  4. Gjør eksplosive chins. Øk intensiteten ved å gjøre chins mer eksplosivt og ved å prøve å dra deg selv opp så høyt som mulig. Du kan for eksempel ha som et mål å dra deg opp så høyt at brystet ditt når stanga.

Mer godt utstyr for trening hjemme finner du for eksempel her på beste dipsstativ og beste knebøystativ.

Lykke til med chins-treningen din!

Oppdatert 28-12-2022