Hem » Blogg » Beste Treningsbelte 2024 » Guide & Test

Beste Treningsbelte 2024 » Guide & Test

Her får du alt du trenger å vite om treningsbelte! Du lærer hva det er og når du kan trenge det. Vi gir deg en guide på hvordan du tar på deg et treningsbelte og hvordan å bruke det på riktig måte.

Du lærer også forskjellen mellom ulike typer belter og får se topplista vår med best i test. Med andre ord er dette en komplett guide til det beste treningsbelte for deg!

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner Beste Treningsbelte

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

Beste Treningsbelte

Hva er et treningsbelte?

En mann med et løftebelte

Det er et redskap du bruker for å effektivisere treningen din og få en ekstra støtte ved tunge løft. Du spenner beltet rundt magen.

Lurer du på hva som er forskjellen mellom et treningsbelte, gymbelte, løftebelte, Vektløfterbelte, og styrkeløftbelte? Egentlig har alle disse beltene det samme formålet som er å skape stabilitet og å beskytte ryggen din ved tunge løft.

Det er selve utformingen på beltene som er forskjellen. Ulike belter er laget til ulike formål. Det viktigste er at du kan forskjellen på disse 4 variantene.

  • Styrkeløftebelte er et belte, ofte av lær, som er like bredt hele vegen rundt. Denne typen belte blir ofte brukt under markløft eller knebøy. Om du skal konkurrere i styrkeløft får bredden på belte være maks 10cm og tykkelsen 13mm.
  • Vektløfterbelte er et belte, ofte av lær, som er smalere framme i midten. Akkurat som navnet avslører passer det best til nettopp vektløfting siden du bøyer deg dypt. Det at det er smalere i fronten gjør at bevegelsene dine ikke hemmes.
  • Et gymbelte, bodybuildingsbelte eller styrketreningsbelte er et belte som er laget av et mykere materiale og har litt bedre passform (anatomisk). Dette belte kan du bruke ved flere øvelser takket være den smidige utformingen, men det lønner seg ikke ved de tyngste løftene ettersom det ikke gir like god støtte som ved for eksempel et styrkeløftbelte.
  • Dips belte er et belte du kan henge vekter på når du vil løfte mer enn din egen kroppsvekt ved for eksempel dips eller chin-ups.

Hvem trenger et løftebelte?

Knebøy med et treningsbelte

Du som nettopp har begynt med styrketrening kan vente med å kjøpe et treningsbelte. Begynn med å jobbe inn den rette teknikken og bygge opp grunnstyrken din. Knebøy og markløft hører til de klassiske grunnøvelsene og er to av de aller beste styrkeøvelsene for å bygge grunnstyrke. Begge øvelsene aktiverer flere muskelgrupper. To andre gode grunnøvelser er chin-ups og utfall.

Tilhører du gruppen som har trent en del og har begynt å løfte tyngre vekter? Kanskje du vil teste vektløfting? Formålet med all styrketrening er å belaste musklene mer enn de er vant til. Det handler om å øke motstanden hele tiden. Med et løftebelte kan du fortsette å øke motstanden og effektivisere treningen din siden beltet gir deg ekstra støtte ved tunge løft!

De beste treningsbeltene – best i test!

Har du bestemt deg for å kjøpe et løftebelte trenger du å finne et som passer nettopp deg og det du vil gjøre. Du kan starte ved å spørre en treningsvenn om tips og råd. Kanskje du kjenner noen som har et treningsbelte du kan få prøve? Det er viktig å velge riktig størrelse, type lukking og materiale til deg. Det aller viktigste er å finne ut av når du trenger beltet ditt, altså til hvilke øvelser.

Når det gjelder størrelse pleier man å anbefale at treningsbelte har en lengde som er 10cm mindre enn midjemålet ditt.

Nedenfor finner du en liste over de beste løftebeltene ifølge oss. For å havne på topplista må beltet ha gode egenskaper, en god pris og ha mange gode tilbakemeldinger av brukere.

#1 GASP Training Belt

Gasp gymbelte

Gasp gymbelte er et belte av skikkelig høy kvalitet som passer perfekt til tunge løft. Det er like bredt hele vegen rundt og har dobbel plombering. Dette er et reelt belte som gir god støtte ved for eksempel knebøy og markløft.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

#2 Better Bodies Vektløfterbelte

Better Bodies Vektløfterbelte

Er smalere fremst i midten og lønner seg mest ved vektløfting. Den smalere delen fremst gjør at du kan utføre dype bøyinger uten å bli forhindret av beltet.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

#3 Better bodies basic gym belt

Better bodies basic gym belt

Better bodies basic gym belt er et anatomisk formet treningsbelte laget av neopren og nylon. Materialet på beltet er relativt mykt, som gjør at det sitter behagelig på. Beltet finnes i flere farger som er ganske kult. Det passer til de fleste øvelser, selv om noen kan synes det er litt for mykt for de tyngste løftene. Dette er et veldig prisverdig treningsbelte.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

#4 Gasp Power Belt

Gasp Power Belt

Dette er et styrkeløftebelte av høyeste kvalitet. Det er laget av 100% lær, som gjør det slitesterkt. Dette beltet er litt dyrere enn konkurrentenes produkter, og det er grunnen til at det ikke havner lenger opp på lista. Men jeg vil påpeke at man får det man betaler for med dette beltet, et ordentlig bra belte for de som vil løfte tungt.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Fordeler og ulemper med et løftebelte

En jente som gjør markløft

Det er mange fordeler ved å bruke et treningsbelte, og først og fremst er beltet til for å gjøre treningen din mer effektiv. Med hjelp av beltet kan du løfte tyngre og dermed utvikle deg med treningen din.

Det er viktig å tenke på at beltet ikke skal være et hinder for bevegelsene dine. Om det gjør det har du antageligvis feil type belte til øvelsene du gjør. Det kan også være at du har feil størrelse på beltet du bruker.

Mange hevder at et løftebelte ikke er bra for magemuskulaturen og at det begrenser mulighetene dine for å bygge stabilitet. Her vrir de på fakta. Jeg vil si at den påstanden ikke stemmer helt.

Et treningsbelte tar ikke bort all belastning, men gir deg ekstra støtte når du skal løfte tungt. Så lenge du ikke bruker beltet hele tiden trenger du ikke å bekymre deg for stabiliteten din. Mitt tips er å bruke treningsbeltet som støtte under de tyngste settene. Når du bruker litt lettere vekter kan du legge beltet til siden.

Hvordan skal beltet sitte?

Når du har funnet riktig treningsbelte til favorittøvelsene dine og tatt det med til treningssenteret for første gang trenger du å vite hvordan det skal sitte på. Det er viktig at det sitter riktig. Her har du dermed en instruksjon for å komme i gang.

  1. Spenn beltet rett over navlen. Ikke dra for hardt, men nok til at det sitter godt.
  2. Still deg rett og ta en knebøy. Da flytter beltet seg litt og kommer i “riktig” posisjon.
  3. Stram beltet litt mer til du kjenner en “støtte”. Men ikke dra for hardt da et for stramt belte hindrer magemusklene i å gjøre jobben sin.

Hvordan bruker jeg treningsbeltet?

Ved trening med frie vekter må du bruke det på riktig måte. Lag et buktrykk ved å dra inn luft i magen og samtidig spenne magemusklene. Da fungerer beltet som en vegg som magemusklene kan få støtte fra. Med en stiv overkropp kan du løfte tyngre!

Oppdatert 28-12-2022