Hem » Blogg » Beste D-vitamin Tilskudd 2024 – Fakta & Best i test!

Beste D-vitamin Tilskudd 2024 – Fakta & Best i test!

I denne artikkelen skal vi gå igjennom alt du trenger å vite om D-vitamintilskudd. D-vitamin er et av de mest populære og mest solgte kosttilskuddet noensinne, og det er en grunn til det. Til og med leger anbefaler ekstra tilskudd av D-vitamin i mange situasjoner.

Les videre ​​så viser vi fakta, hvem som er best i teste og rimeligste kjøp av de beste vitamin D-produktene vi har funnet.

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner beste D vitamin – tilskudd

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste d-vitamin

Hva er D-vitamin?

Selv om det heter D-vitamin er det faktisk et samlebegrep på en gruppe steroider. De to vanligste formene er vitamin D3 og D2. Vitamin D3 kan også kalles kolekalsiferol, og finnes hos dyr og mennesker. Vitamin D2 finnes i planter. Når jeg skriver D-vitamin videre er det dermed vitamin D3 (kolekalsiferol) jeg sikter til.

Den beste kilden til D-vitamin er solen

Den absolutt største kilden til D-vitamin for oss mennesker er solen. Det finnes også til en viss grad i mat og næringskilder, men i mye mindre mengder. Den største matkilden til D-vitamin er fet fisk og til og med noen meieriprodukter.

Vitamin D er fettløselig, som betyr at det lagres i kroppen over en lengre tid. Dette betyr også at det ikke skilles ut av kroppen som vannløslige vitaminer som C vitamin, men ikke bekymre deg, det er veldig vanskelig å overdosere D-vitamin.

D-vitamin spiller en stor rolle i kroppen din, et par av disse tingene er humør, men det mest viktigste er hvordan det regulerer kalsium produksjon, for å opprettholde et sunt skjelettsystem. Noe som ikke alle snakker om er hvor viktig vitamin K2 er sammen med D-vitamin. 

Du kan tenke på det som dette: 
– D-vitamin hjelper opptak av kalsium inn i blodet ditt
– K2 tar kalsiumet fra blodet ditt, opp putter det inn i skjelettet ditt
Man trenger derfor både Vitamin D og K2 for å få optimal effekt.
Du kan få K2 ved å spise harde oster som parmesan, kjøtt, og egg, eller igjennom et K2 tilskudd!

Siden solen er den absolutt viktigste kilden skjønner vi fort at vi i Norge (og lignende steder i verden) ofte får i oss for lite D-vitamin i vinterhalvåret. Som sagt går det an å få det i seg via kosten, men det er vanskelig å komme opp i betydelige nivåer. Vi anbefaler ofte at nordmenn tar D-vitamin som tilskudd på vinteren, mer om dette lenger ned.

D-vitamin best i test

For deg som har tenkt å kjøpe D-vitamin har jeg satt sammen en toppliste så du kan finne de beste og mest prisverdige produktene. Jeg har gått igjennom utvalget i flere av de største kosttilskuddsbutikkene. Vi ser på pris, kundeanmeldelser og produktets innhold når vi velger våre produkter som er best i tester.

#1 Bodylab Vitamin D

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 89 ,-

bodylab vitamin d

Bodylab kommer som nummer 1 på grunn av sin billige pris, og på grunn av sitt høy kvalitets produkt. Når du kjøper fra Bodylab kan du være sikker på at du kjøper noe bra, og det er akkurat det du får her. Du får 60 μg per kapsel som er 2400 IU (International Units). Man kan lett komme opp til 4000 IU eller 100 μg per dag, så to tabletter hver dag skader ikke.

Hvis du vil optimalisere benbygningen din så anbefales det sterkt å ta dette sammen med et K2 tilskudd. Som nevnt ovenfor så hjelper det drastisk med hvor effektivt D-vitamin fungerer.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodylab!

#2 Star Nutrition Vitamin D3

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 119 ,-

beste d-vitamin star nutrition

Star Nutrition har et fantastisk D-vitamin tilskudd som vil vare deg lenge! Er det viktig for deg at du kjøper et velkjent produkt som er kjent for bra kvalitet kan du velge dette. Det koster litt ekstra, men da kan du være sikker på at du får god kvalitet. Anmeldelser sier at tablettene er litt store, så hvis du har vanskeligheter med store tabletter så kan flytene være bedre for deg. Fortsett å les for å finne et flytende alternativ.

50 μg D-vitamin pr. kapsel – 90 kapsler

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

#3 D-Vitamin flytende 500 IE

(4.5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 269 ,-

Hvis du vil unngå kapsler og unødvendige tilsetningsstoffer, så har Thorne denne flytende D-vitamin tilskuddet for deg. Anmeldelser sier at det varer lenge og at det er verdt pengene.

Produktet er blandet med E-vitamin, som er en kraftig antioksidant og et naturlig konserveringsmiddel for å holde produktet stabil i en lengre periode.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

#4 D3 2000 Vegan

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 129 ,-

Er du veganer og det eneste du kan finne er D-vitamin fra fisk eller andre animalske produkter? Her har du et vegansk alternativ og til en relativt billig pris! Du får 90 av disse 50 μg kapslene bare for 129kr, som er et fantastisk tilbud når du tar til betraktning at det er vegansk.

50 μg D-vitamin pr. kapsel – 90 kapsler

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

#5 Healthwell Vitamin D3 5000 IE

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 149 ,-

healthwell vitamin d3

Ser du etter en høyere dosering en de andre? Healthwell kommer med sitt produkt som har 5 000 IE (IU), som er 125 μg! Du vil definetivt få nok for pengene dine, siden du også får 120 kapsler. 

125 μg D-vitamin pr. kapsel – 120 kapsler

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Healthwell!

#6 Vitamin D3 Dråper

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 151 ,-

Vitamin D3 Dråper

Gutter og jenter i alle aldre kan ha godt av D-vitamin, i alle fall i Norge. Baklempen med de andre produktene er at doseringen er litt for stor for de små så her har du et alternativ for barn mellom 0-2 år

Hver dråpe inneholder 80 IE (IU) eller 2μg

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Apotekhjem!

Mangel på D-vitamin

En vanlig tilstand i dagens samfunn er mangel på D-vitamin (1). Det rammer først og fremst personer som bor i land med lite sol, som for eksempel Norge. Det at det er så vanlig avhenger til stor grad på dagens livsstil som innebærer å være mye innendørs. Men også forurensinger i luften kan minske mengden sollys som når huden vår når vi først er utendørs.

Det er mulig å få i seg D-vitamin i gjennom mat, men siden det for det meste kommer fra kilder med stor mengde fett kan dette for bli veldig kalorimektig. For å opprettholde gode nivåer med D-vitamin uten å spise for mange kalorier hver dag er tilskudd veien å gå.

Barn trenger også D-vitamin. På grunn av funksjonen det har på bygging av skjelletet er D-vitamin en av de mest essensielle vitaminene et barn burde ha rikelig med.

Symptomer og sykdommer av mangel på D-vitamin

Mangel på D-vitamin kan gi mange symptomer og sykdommer

D-vitamin er viktig i kroppens kalsium og fosfor-omsetning som trengs for å opprettholde en høy benmasse. De vanligste lidelsene mangel på D-vitamin leder til er:

 • Benskjørhet og lav bentetthet (osteopeni) hos voksne.
 • Rakitt (engelsk syke) hos barn.

Begge sykdommene innebærer at kroppen er mye dårligere til å ta opp kalsium og fosfor, noe som leder til svekkede ben og skjelett (1). Dette kan resultere i følgende tilstander:

 • Det blir vanskelig å gå normalt, man blir hjul- eller kalvbeint.
 • Man får lettere forstuinger og brekker bein.
 • Smerte.
 • Musklene blir svakere.

Er du deprimert om vinteren?

Om vinteren kan man bli deprimert

Mangel på D-vitamin kan også resultere i flere andre symptomer og lidelser. I Norge prater man ofte om vinterdepresjon. Mange blir nok litt deprimert rett og slett fordi det er kaldt og mørkt, og man ikke kan gjøre like mange aktiviteter som på sommeren.

Men siden folk i Norge får så lite sollys under vinterhalvåret kan en eventuell vinterdepresjon også være på grunn av mangel på D-vitamin.

Det finnes studier som styrker sammenhengen mellom mangel på D-vitamin og depresjon (2), (3).Det har blitt gjort veldig mye forskning og studier på D-vitamin.

Utenom benskjørhet og depresjon kan D-vitamintilskudd eventuelt hjelpe mot: Hjerte-og-kar sykdommer, kreft, fedme, diabetes, hjernefunksjon, Parkinsons, influensa med mer (1). Ikke alle er like velstuderte eller relevante, og jeg kommer ikke til å gå mer i detalj om dem. For dem som er interesserte er det lett å finne ytterlige studier på nettet.

Risikogrupper for mangel på D-vitamin

Det er veldig vanskelig å få i seg tilstrekkelig med D-vitamin bare gjennom mat. Visse næringsmidler i Norge er ofte rike på D-vitamin, for eksempel fet fisk og melk, men noen spiser og drikker ikke det, og som vi snakket om tidligere kan dette fort føre til for mange kalorier hvis du vil opprettholde gode nivåer med D-vitamin. Den aller beste kilden er som sagt sollys, og det finnes noen mennesker som er ekstra utsatt, nemlig:

 • Spedbarn. Det kan være vanskelig for barnet å få i seg tilstrekkelig med D-vitamin fra bare brystmelk og det avhenger også av innholdet til moren.
 • Folk som får for lite sollys. Dette kan være på grunn av flere ting: At man bor i et land med lite sollys (som Norge), at man for det meste jobber/lever innendørs, at man på grunn av religion dekker til store deler av kroppen sin utendørs, med mer.
 • Mørkhudete mennesker. Desto lysere hud man har jo lettere tar man opp D-vitamin fra solen. En lyshudet person kan samle opp til 3-5 ganger mer sollys enn en mørkhudet person. Ekstra alvorlig blir det da for mørkhudete personer som bor i land med lite sol, som for eksempel Norge.
 • Eldre mennesker. Når man blir eldre minsker hudens kapasitet til å ta opp D-vitamin fra sollys.
 • Mennesker som lider av fedme. En BMI på over 30 kan samsvare med lavere nivåer av D-vitamin og det kan også kreve et større inntak for å komme opp i normale nivåer (4), (5), (6), (7).

D-vitamin og testosteron

D-vitamin kan eventuelt øke testosteron i kroppen

Det finnes mange temaer som har en viktig rolle i kroppens testosteronproduksjon, deriblant sink, ZMA-tabletter, og antakeligvis kan også D-vitamin passe inn der. Mange personer i treningsmiljøer hyller D-vitamin som et tilskudd som kan forhøye testosteronnivåer. Det finnes også studier på temaet som peker mot akkurat det (8), (9), (10).

En annen grunn til at mange tror på denne koblingen er tegnene på økte testosteronnivåer man kan få etter å ha tilbrakt tid ute i sterk sol. Å være ute i sterk sol, for eksempel på en norsk sommerdag, kan gi en D-vitamindosering på 10-20 ganger høyere enn “normalt”.

Dosering – Hvor mye tilskudd skal man ta?

Om du bor i Norge og oppholder deg normalt mye utendørs finnes det generelt ikke noe grunn til å ta D-vitamintilskudd om sommeren. Om vinteren derimot, da kan det definitivt være en god idé! Selv om man ikke direkte har mangel er nok nivåene ganske lave, så man kan ha godt av litt mer. Er man i noen av risikogruppene jeg nevnte ovenfor kan det virkelig være bra med ekstra tilskudd.

Når man snakker om doseringer på D-vitamin finnes det to enheter som brukes, nemlig: mikrogram (µg) og internasjonale enheter (IE (IU)). 1 µg er 40 IE (IU) (også kjent som IU), og 1 IE (IU) er 0,025 µg.

Det svenske livsmedelsverket forhøyde nylig anbefalingen sin av daglig inntak (RDI) og anbefaler nå 10-20 µg hver dag (avhengig av om du får for mye eller for lite sollys til hverdags) (11).

Dette hadde NHI å si om D-vitamin dosering (12) :

 • Barn fra én uke til elleve måneders alder anbefales totalt inntak 10 µg (mikrogram) daglig
 • For barn som ammes anbefales tilskudd med D-vitamindråper
 • Barn som får morsmelkerstatning behøver ikke vitamintilskudd
 • Barn som delammes bør få tilskudd med D-vitamindråper, men mengden kan reduseres avhengig av hvor mye morsmelkerstatning barnet får
 • Helsedirektoratet anbefaler ikke å gi tran det første leveåret
 • Barn og ungdom fra tolv måneders alder: 10 µg daglig (10 mikrogram – tilsvarer 400 IE (IU) – internasjonale enheter – som tilsvarer 5 ml tran)
 • Gravide, ammende og voksne kvinner og menn: 10 µg daglig
 • Alder over 75 år: 20 µg daglig

“Vitamin D er såkalt fettløselig, det vil si at overskudd kan lagres i kroppen. Det er trygt å innta opptil 25 µg daglig for barn opptil seks måneders alder, inntil 35 mikrogram for barn inntil tolv måneder og 50-100 µg daglig for voksne (tilsvarer 2000-4000 IE (IU)). Større doser daglig over lang tid kan være skadelig.”

Dette er altså tilsvarende med 400-800 IE (IU). Livsmedelsverket pleier ofte å gi anbefalinger i det minste laget, og det skal bli sett på som et nivå for å unngå mangel.

For å komme opp i optimale nivåer for kroppen kan det ofte kreves høyere doser som visse studier viser til (9). Ifølge livsmedelsverket er maksdosen på 100 µg, eller 4000 IE (IU). Så et sted mellom 20-100 µg burde man ligge. Antakeligvis burde man ligge på de høyere nivåene for å få optimal effekt. Er man i en av risikogruppene nevnt ovenfor, for eksempel å få for lite sollys, kan man nok ligge enda høyere.

Man kan overdosere på D-vitamin, men da må man ligge mye høyere enn 100 µg som ifølge livsmedelsverket er trygt. En overdose kan resultere i høye nivåer av kalsium og nyresvikt.

Vanlige spørsmål (FAQ)

Hva gjør D-vitamin i kroppen?

D-vitamin regulerer forskjellige hjernefunksjoner og hjelper å opprettholde en sterk benbygning. D-vitamin regulerer hvor mye kalsium du har i blodet, så hvis du tar dette med K2, som tar kalsium fra blodet og putter det i benbygningen din så har du to fantastiske vitaminer som hjelper hverandre.

Hvem ville tjent mest på D-vitamin tilskudd?

De som oppholder seg i land der det er lite sol kan betraktelig forbrede helsen sin med et tilskud av D-vitamin. Man kan få D-vitamin fra mat, men det er mye bedre å få det fra et tilskudd hvis du ikke ha mye sol tilgjengelig.

Hvor mye D-vitamin burde man ta?

D-vitamin er målt i IE (IU) eller µg. Når det kommer til hvor mye IE (IU) man trenger hver dag så kommer det an på hvem type person du har. En sunn voksen person kan ta mellom 2000-4000 IE per dag, men for mer detaljert informasjon, se “Dosering” avsnittet i denne artikkelen.

Burde man ta D-vitamin alene?

Du kan kan ta multivitaminer og mineraler sammen med D-vitamin uten noe skade. Men hvis vi skal snakke om hvem vitaminer du burde ta sammen med D-vitamin så er K2 fantastisk å ta sammen med dette. Kort sagt, D-vitamin lager kalsium, og K2 setter det på plass i kroppen, så de jobber veldig bra sammen.

Oppsummering

D-vitamin er et veldig viktig vitamin man bør få i seg tilstrekkelig av. Den største naturlige kilden er solen, og derfor er det mange mennesker i Norge og andre solfattige land som risikerer å få i seg for lite under vinterhalvåret.

Mangel på D-vitamin er alvorlig og kan lede til benskjørhet, depresjon og andre sykdommer og lidelser. Siden det er vanskelig å få i seg tilstrekkelig med D-vitamin gjennom bare vanlig mat kan man heller kjøpe det som kosttilskudd i form av tabletter.

Av alle kosttilskudd jeg anbefaler er D-vitamin absolutt ett av de “viktigste”. Mange kosttilskudd kan gi deg en liten ekstra effekt, men det er ikke noe du “må” ta. Derimot er D-vitamin, spesielt under det norske vinterhalvåret, noe mange mennesker virkelig trenger for å ha det bra.

Den anbefalte daglige dosen ligger på rundt 20-100 µg eller 800-4000 IE (IU). Antakeligvis er det bra å ligge på de høyere nivåene for å få en optimal effekt. Studier viser mot at D-vitamin kan ha flere positive helsefordeler, blant annet økt testosteronproduksjon, som er viktig når man trener.

Referanser

 1. V D*: The ”sunshine” vitamin – J Pharmacol Pharmacother. 2012 Apr;3(2):118-26. doi: 10.4103/0976-500X.9550
 2. Effects of V D supplementation on symptoms of depression in overweight and obese subjects: randomized double blind trial – J Intern Med. 2008 Dec;264(6):599-609. doi: 10.1111/j.1365-2796.2008.02008.x. Epub 2008 Sep 10
 3. V D deficiency and depression in adults: systematic review and meta-analysis – Br J Psychiatry. 2013 Feb;202:100-7. doi: 10.1192/bjp.bp.111.106666
 4. V D status and its determinants in adolescents from the Northern Ireland Young Hearts 2000 cohort – Br J Nutr. 2008 May;99(5):1061-7. doi: 10.1017/S0007114507842826. Epub 2008 Jan 15
 5. Teenage girls and elderly women living in northern Europe have low winter V D status – Eur J Clin Nutr. 2005 Apr;59(4):533-41
 6. Season and ethnicity are determinants of serum 25-hydroxyvitamin D concentrations in New Zealand children aged 5-14 y – J Nutr. 2005 Nov;135(11):2602-8
 7. Prevalence and correlates of V D deficiency in US adults – Nutr Res. 2011 Jan;31(1):48-54. doi: 10.1016/j.nutres.2010.12.001
 8. Effect of V D supplementation on testosterone levels in men – Horm Metab Res. 2011 Mar;43(3):223-5. doi: 10.1055/s-0030-1269854. Epub 2010 Dec 10
 9. Association of V D status with serum androgen levels in men – Clin Endocrinol (Oxf). 2010 Aug;73(2):243-8. doi: 10.1111/j.1365-2265.2009.03777.x. Epub 2009 Dec 29
 10. V D is an important factor in estrogen biosynthesis of both female and male gonads – Endocrinology. 2000 Apr;141(4):1317-24
 11. V D, Livsmedelsverkethttps://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/naringsamne/vitaminer-och-antioxidanter/vitamin-d
 12. Vitamin D i mat – NHI.no
 13. https://nhi.no/sykdommer/hormoner-og-naring/naring-og-vitaminer/vitamin-d-i-kosten/#heading-0

*Vitamin D = V D i referanserna.

Dette er et kosttilskudd, produktet erstatter ikke et variert og balansert kosthold. Den anbefalte daglige dosen bør ikke overskride.

Oppdatert