Hem » Blogg » Beste Pilatesball 2024 » Guide & Test

Beste Pilatesball 2024 » Guide & Test

Er du ute etter et enkelt treningsredskap med slankende, styrkende og stabiliserende effekter er en pilatesball noe for deg! Det er et perfekt redskap for å trene mage og kjerne. På denne siden gir vi deg en kjøpeguide og noen tips og triks på hvordan du kommer i gang med pilatesballen din.

Artiklene våre inneholder annonser

Hva er en pilatesball?

En kvinne som trener kjernemuskulaturen på en pilatesball

En pilatesball er et treningsredskap du bruker for å styrke og stabilisere kroppen. Akkurat som navnet tilsier er den formet som en ball, og lages av plast/gummi.

En pilatesball kan også kalles for: gymball, yogaball, treningsball, balanseball, fitnessball, sitteball, kjerneball, gymnastikkball eller rehabball. Kjært barn har mange navn!

Hvordan bruker du en pilatesball?

Du har sikkert sett treningsballer på det lokale treningssenteret. Det er et veldig vanlig treningsredskap ettersom det gir deg store muligheter til å variere treningen din, i tillegg til å gjøre styrkeøvelsene mer effektive. Det er vanligst å gjøre styrkeøvelser for kjernemuskulaturen på ballen, altså øvelser som styrker mage, hofte og nedre rygg.

Navnet pilatesball kommer fra treningsformen pilates. Det er en treningsform med formål å stabilisere både kropp og psyke gjennom rolige, harmoniske og kontrollerte øvelser.

Siden trening med en pilatesball betyr trening på et ustabilt underlag må kroppen hele tiden jobbe med å holde balansen samtidig som du gjør øvelsene dine. Dette gjør at de små musklene i kroppen aktiveres og at kroppen blir sterkere og mer stabil.

Kjøpeguide

Når du kjøper en gymball må du tenke på å velge riktig størrelse for deg, de selges nemlig med forskjellige diametere. En høyere person trenger en ball med større diameter enn det en lavere person gjør. En ball med feil størrelse betyr mindre effektiv trening.

For å velge riktig størrelse på ballen finnes det en tommelfingerregel. Ta vekk ca 100cm fra din egen høyde, så får du hvor mange cm ballens diameter burde være. Er du 170cm høy trenger du altså en ball som er 65-70cm i diameter.

Det er ikke så stor forskjell mellom de forskjellige produsentenes yogaballer. Vi anbefaler likevel ikke å kjøpe den aller billigste budsjettmodellen, men velg en ball fa et velkjent merke. Nedenfor har vi satt sammen en toppliste over de beste ballene i ifølge oss.

Toppliste beste gymballer

Det vi har gått ut i fra er andre “best i tester”, anmeldelser og omtaler fra forskjellige brukere. Vi har også sett på treningsmaskinens prestasjon, funksjoner, kvalitet og pris.

Under har vi listet opp de beste pilatesballene på det norske markedet ifølge oss:

Abilica Pilatesball

Abilica pilatesball

Abilica er en velkjent produsent som har blitt det pga sine gode, store og prisverdige treningsredskaper. ICA-Kuriren har samme mening, se deres “Best i Test” i ICA-Kuriren nummer 5, 2010.

Denne ballen har en maksimal bruksvekt på 165kg og finnes i to forskjellige størrelser, på 65 og 75cm i diameter.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Sportgymbutikken!

Casall Yogaball

En god yogaball fra Casall

Dette er en god yoga ball fra Casall. Ballen finnes i tre størrelser: 60, 70 og 80cm i diameter, og har en maksimal bruksvekt på hele 250kg.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Master Fitness Treningsball

Master Fitness Treningsball

Er du ute etter en ball med lav pris kan du kjøpe denne. Master Fitness er spesialiserte på hjemmetrenings-produkter.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Noen tips for å komme i gang med treningen

En av mange øvelser man kan gjøre med en pilatesball

Om du vil trene balanse og de dype mage- og ryggmusklene kan du prøve øvelsen “sittende balanse”. Sitt på treningsballen og anstreng deg for å holde en god holdning. Du skal sitte ganske langt bak på ballen og armene skal henge fritt ned langs siden. Løft en fot om gangen opp i lufta og hold den der i rundt 3 sekunder. Du kan også prøve å løfte begge beina samtidig som du holder balansen. Gjør øvelsen totalt i ca 1 minutt.

Om du vil fokusere på mage, skuldre og rygg kan du prøve å gjøre “planken” på yogaballen din. Stå på kne på golvet og legg underarmene mot ballen ganske nærme deg selv. Prøv å ha en god holdning, nøytral svai og senket skuldre. Dra navlen inn mot ryggraden og unngå å stikke ut rompa. Len kroppen mot ballen og gå opp i “planken” i ca 3 sekunder. Repeter øvelsen ti ganger.

“Vindusviskeren”, en øvelse med yogaball

En annen god mageøvelse er “vindusviskeren”. Ligg på ryggen på golvet med fintessballen mellom beina. Strekk beina rett opp i lufta. Senk så beina langsomt til høyre mens du hele tiden prøver å holde ballen mellom beina dine.

Så senker du langsomt beina til venstre. Fortsett med øvelsen ca fem ganger på hver side. Fokuser på å gjøre øvelsen rolig og kontrollert.

(Er du ute etter andre balansetrenings-redskaper kan vi anbefale balanseplater eller bosuballer).

Lykke til med treningen!

Oppdatert 28-12-2022