Hem » Blogg » Beste Multivitamin 2024 » Guide & Test

Beste Multivitamin 2024 » Guide & Test

Hva er multiviaminer, og trenger du dem? I denne artikkelen kommer vi til å ta en deep dive innen multivitaminer, hva de er bra for, og hvordan bruke de effektivt. Vi vil også liste opp de beste multivitaminene som vi tenker er best. Disse tilskuddene har blitt mer og mer populære de siste 10-20 årene i Norge. Navnet er en litt feil, fordi disse inneholder både vitaminer og mineraler. 

Vi har satt sammen en kjøpsguide med fakta om hva du bør tenke på når du kjøper de beste multivitaminene, vi har selvfølgelig også laget en best i test toppliste.

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner Beste Multivitamin

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste multivitamin norge

Trenger man egentlig et multivitamin? 

Få alle vitaminer og mineraler i en kapsel!

Her finnes det tilhengere begge veier, der noen mener at et tilskudd er viktig for å maksimere helsa, mens andre mener det er unødvendig og at man får i seg nok via kostholdet.

Det “riktige” svaret avhenger først og fremst på deg og livsstilen din. Spiser du godt og variert er ikke en boks med multivitaminer så viktig. Om du derimot slurver med kostholdet og spiser relativt dårlig mat ofte kan det være en enkel løsning å ta litt vitamin- og mineraltilskudd. 

For eksempel, spiser du ferdige kjøttboller, makaroni og ketsjup får du i deg veldig lite viktige mikronæringsstoffer, og en kapsel multivitamin kan booste deg opp. En annen grunn til å ta en kapsel er om du trener, for når du trener (spesielt hard trening) forbrennes ofte ekstra mange næringsstoffer, og da trenger du tilskudd for å komme opp i optimale nivåer. 

For å komme tilbake til spørsmålet om man trenger multivitamin-tilskudd er svaret ja, kanskje, avhengig av hvor godt du spiser og hvor mye du trener. Spiser du halvgreit og trener hardt kan det definitivt være lurt så kroppen kan komme opp i optimale nivåer. 

Fordeler og ulemper med multivitaminer

FORDELERULEMPER
Lett og kjapt å taErstatter ikke et perfekt kosthold
Hjelper et dårlig kostholdNoen produkter kan skape uvel mage og kvalme
Fyller hulrom i kostholdet ditt
Billig måte å styrke helsen din

Fettløslige vitaminer vs Vannløslige vitaminer

En ting som er viktig å tenke på også er de fettløslige vitaminene (A, D, E, K)
og, de vannløslige (resten). Er du redd for å overdosere vitaminer så husk dette. Vannløslige vitaminer skiller seg ut av kroppen din fort, og det er veldig vanskelig å overdosere, for det går rett igjennom deg.

Fettløslige derimot kan man overdosere, for de ligger i kroppen din og kan bygge seg opp til skadelige nivåer, så man må være litt mer forsiktig der. Med det sagt skal det fortsatt litt til for å overdosere hvis du følger doseringen, til og med hvis du spiser bra.

Beste multivitamin Best i test!

Hva er det beste tilskuddet å kjøpe? Det finnes en god del multivitamin best i test på nettet, men egentlig er det ganske meningsløst å prøve dem da man ikke kommer til å kjenne/oppleve noen forskjell. Det man heller burde gjøre er å gå ut ifra pris og innhold. Til dels må man se på hvilke vitaminer og mineraler det inneholder, men også hvilken form det kommer i. 

For eksempel har magnesiumoksid  veldig dårlig opptak (biotilgjengelighet) i menneskekroppen mens blant annet magnesiumsitrat er bedre (1)(2). Så er det også forskjell på multivitamin for kvinner i fertil alder og menn. Vi har tatt hensyn til alt dette kombinert med pris når vi har valgt ut de beste multivitaminene ifølge oss. Vi har gått igjennom utvalget i de største og beste norske kost- og helsebutikkene. 

#1 Bodylab Bodymin

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 129 ,-

bodylab multivitamin

Vil du være på den sikre siden, og få en full pakke med så mange vitaminer du kan? Bodylab har et stort variert utvalg av vitaminer og mineraler i multivitaminen sin. Ikke bare har dem alle de fettløslige vitaminene (A, D, E, K), men også 18 andre vitaminer og mineraler, så du kan være sikker du får litt av alt. 

Du kan for eksempel finne flere forskjellige B vitaminer. Det er veldig vanlig for de som er ofte sliten at B vitamin mangel er grunnen til dette. Får du ofte munnsår og blemmer på tungen også, kan det hende du har B vitamin mangel.

Bodylab kommer alltid med bra ingredisenser og du kan være sikker på at det er av høy kvalitet. Derfor er denne #1.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodylab!

#2 Multivitamin Kvinner – det beste multivitaminet for kvinner!

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 179 ,-

multivitamin kvinner

Dette multivitaminet er fullpakket med vitaminer og mineraler som er tilpasset for kvinner. Så hvordan er den tilpasset for kvinner? Dette multivitaminet inneholder mer jern enn vanlig, noe som kvinner trenger mer av, men det inneholder også mer folsyre

Folsyre er ikke bare viktig for kvinner, men det er viktig å ha en rikelig mengde før du blir gravid, hvis du skal unna komplikasjoner med graviditeten(flere kosttilskudd for gravide finner du her). Dette er et fantastisk produkt, men mange gode anmeldelser.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Protein.no!

#3 Healthwell MultiVitaminer – Q10

5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 179 ,-

multivitaminer

Dette produktet har ikke bare de vanlige vitaminene og mineralene, men også litt mindre kjente næringsstoffer som Inositol og Q10 (også kjent som B10). Inositol er ofte kjent som et vitamin, men det er faktisk ikke det. Inositol finnes naturlig, og det hjelper med en rekke funksjoner som nervesystemet ditt, hjelper med humør og en sunn hjerne, og kan også hjelpe med PCOS i kvinner.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Svensktkosttillskott.se!

#4 Mivitotal Pluss – Flytende

(4.5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 345 ,-

mivitotal multivitamin

Ser du heller etter å drikke vitaminene dine, i stedet for å ta det i piller? Denne vellsmakende multivitaminen inneholder ikke bare vitaminer, men også aminosyrer! Aminosyrer er byggeblokkene til protein, så dette er perfekt for de som trener hardt.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Svenskt kosttillskott!

#5 Multi Vegan

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 186 ,-

Dette er for alle dere veganere! Baklempen med mange multivitaminer er at de kommer i en kapsel som er laget av gelatin, noe som er et dyreprodukt. Med Multi Vegan kan du forsikre deg at det du tar er 100% vegansk. De har gode menger med vitaminer som veganere kan ha vanskeligheter med å innta, som jern for eksempel. 

Produktet er fri for soya, og selvfølgelig laktosefritt.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore.no!

#6 Vitamins & Minerals Daily

(3/5)⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 99 ,-

Daglige vitaminer

Star Nutrition er vellkjent for å komme med produktet av høy kvalitet, men i følge anmeldelser så er det flere som opplever kvalme med dette produktet. På grunn av dette er dette produktet langt nede på denne listen.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

#8 Opti-Women  

(3/5)⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 469 ,-

 multivitamin for kvinner

Et vitamin- og mineraltilskudd spesielt produsert for kvinner i fertil alder. Det inneholder blant annet ekstra mye jern. Føles litt unødvendig dyrt.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Hvor ofte skal man ta multivitaminer? 

På de fleste pleier det å stå at man skal ta en “dagsdose” hver dag, som pleier å være 1-3 kapsler. Men vi synes disse anbefalingene som regel er litt i det meste laget. En dagsdose inneholder ofte rundt 100% av RDI (Recommended Daily Intake), og man spiser jo naturligvis vanlig mat i tillegg.

Grunnen til at det anbefales så mye er helt enkelt fordi produsentene vil at boksen din skal bli tom så fort som mulig så du trenger å kjøpe mer og oftere. Det du heller kan gjøre er å ta dem bare hver andre- eller tredje dag. Om du spiser ekstra dårlig én uke kan du selvfølgelig ta litt mer, og motsatt. 

Mer om vitamin D finner du her.

Sammendrag 

Et multivitamin er bra for deg som spiser litt dårlig og/eller trener mye. Det gjør så du kan oppnå optimale nivåer av mikronæringsstoffer i kroppen. Du trenger ikke å ta det så ofte som det gjerne står på boksen, for til og med noen ganger i uka kommer til å hjelpe på nivåene dine! 

FAQ

Hvorfor burde man ta multivitaminer?

Multivitaminer er perfekt for de som ikke har tid til å opprettholde et perfekt kosthold. Når man har dårlig tid er det en kjapp og enkel måte å opprettholde nivåene dine i stedet for ikke noe. Men det betyr ikke at du burde erstatte de med et sunt kosthold.

Er mulitvitaminer farlig?

For å ta farlige mengder med multivitaminer må man ta en del mer enn hva pakningen sier. Fettløslige vitaminer kan man få for mye av, men hvis man føler forpakningen vil du ikke overdosere. Noen multivitaminer kan foråsake kvalme, men er ikke farlig. Hvis et produkt gjør deg kvalm, prøv et annet produkt.

Når burde man ta multivitaminer?

Multivitaminer kan tas når som helst, men for best effekt burde det tas med mat, og det burde tas på en rutinert måte. For å opprettholde et stabilt nivå kan du også dele opp vitaminen 2 ganger om dagen, men dette er ikke kritisk. Det viktigste er å ha en stabil rutine.

Kan alle ta multivitaminer?

Alle, til og med barn kan ta multivitaminer, men det er viktig å gi multivitaminene som er lagd for dem. Gravide kvinner har forskjellige multivitaminer enn en 4 åring for eksempel. Og voksne menn kan ha forskjellige multiviaminer enn eldre mennesker. Tenk over hvem som skal bruke produktet, og kjøp som så.

Referanser og studier 

  1. Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind studyMagnes Res. 2003 Sep;16(3):183-91 – Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M
  2. Mg bioavailability from mg citrate and mg oxideJ Am Coll Nutr. 1990 Feb;9(1):48-55 – Lindberg JS, Zobitz MM, Poindexter JR, Pak CY

Oppdatert 28-12-2022

Dette er et kosttilskudd, produktet erstatter ikke et variert og balansert kosthold. Den anbefalte daglige dosen bør ikke overskrides.