Hem » Blogg » Beste Kettlebell 2024 » Guide & Test

Beste Kettlebell 2024 » Guide & Test

Kettlebells er det optimale treningsredskapet da det består av en vekt som du kan bruke til å trene styrke, kondisjon, eksplosivitet, koordinasjon og balanse.

Artiklene våre inneholder annonser

Hva er en kettlebell?

Kettlebell brukt i svingende bevegelse

En kettlebell er en vekt av støpejern eller annet materiale og er et veldig populært treningsredskap. Den kommer opprinnelig fra Russland, hvor den blir kalt girja.

Kettlebells blir ofte brukt i svingende bevegelser og er spesielt populært innen crossfit hvor man kombinerer styrke- og utholdenhetsøvelser. Kettlebells er også veldig populære til hjemmetrening siden de er enkle å oppbevare, enkle å plukke fram, og ikke minst fordi de gjør treningen artigere.

Når du trener med kettlebells trener du hele kroppen. Du kan trene både eksplosivitet, styrke, utholdenhet og kondisjon. Ikke minst kommer du både til å forbedre holdningen og koordinasjonen din.

Kettlebell best i test

Hva er de beste kettlebells å kjøpe? Det kommer som vanlig an på hva du leter etter. Men det viktigste for de fleste er prisen. Nedenfor har vi listet opp de beste norske butikkene som selger gode modeller til rimelige priser. Enda lenger ned finner du en mer detaljert kjøpsguide.

Det vi har gått ut i fra er andre “best i tester”, anmeldelser og omtaler fra forskjellige brukere. Vi har også sett på treningsmaskinens prestasjon, funksjoner, kvalitet og pris.

Klikk her for å se hele sortimentet hos Gymgrossisten!

Klikk her for å se hele sortimentet hos CDON!

Klikk her for å se hele sortimentet hos Bodystore!

Kjøpeguide

Når du skal kjøpe kettlebells er det først og fremst tre ting du bør tenke på. Det er pris, vekt og hvor mange ulike vekter du trenger.

Prisen på en kettlebell kan variere ganske mye avhengig av materialet. Kettlebells kan være laget av ulike materialer som støpejern, stål eller sement. Fordelen med en kettlebell av jern er at den varer veldig lenge og som regel pleier å være relativt billig.

Kettlebells kan også være dekket av et materiale på utsiden, for eksempel neopren eller gummi. Om redskapet har en dekket overflate gjør det bruken mer behagelig og bidrar til å beskytte gulv og underlag. De pleier å koste litt mer.

Flere kettlebells - 16, 14, 32 kg

En kettlebell laget av stål blir som regel kalt for “competition kettlebells”. Det spesielle med denne varianten er at den har samme størrelse uansett vekt. Det er til forskjell fra kettlebells av støpejern som varierer i størrelse avhengig av vekt. Competition kettlebells pleier å være dyrere.

Kettlebells finnes i flere størrelser og/eller med ulik vekt. Hvilken vekt du trenger avhenger av hvor mye du veier, hvor vant du er til å trene, og hvilke øvelser du vil kunne utføre. De vanligste vektene ligger på 4, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32 og respektive 36kg.

Begynn med kettlebells som er litt lettere enn det du tror du trenger og sats på å kunne utføre flere repetisjoner. Det er bedre enn å kjøpe en vekt som er så tung at du kun orker å gjøre noen få repetisjoner. En god test er at du skal kunne løfte den opp over hodet med én arm, 3-5 ganger uten noe problem. Om det blir for tungt bør du velge en lettere vekt. Er du en nybegynner vil vi anbefale 8kg og 16kg for kvinner, 16kg og 24kg for menn.

Kjøp gjerne to kettlebells til å begynne med, en litt lettere og en litt tyngre. Den lette passer godt til å trene overkroppen, og den tyngre til å trene rumpe og lår i øvelser som utfall eller knebøy. Snart kommer du antageligvis til å trenge å kjøpe flere og litt tyngre kettlebells. Først når du merker at økningen begynner å flate ut kan det være aktuelt å kjøpe to kettlebells med samme vekt for å bruke i øvelser som frontbøy eller svinger. Men det er for de litt mer avanserte.

Sånn bruker du kettlebells

Jente utfør øvelser med kettlebells

Med kettlebells kan du utføre øvelser som ligner kampsporttrening når det kommer til styrke og hastighet, og med riktige øvelser kan du forbedre eksplosiviteten din betraktelig. Med dette treningsredskapet kan du definitivt komme i form på en rask og effektiv måte.

Tips til to enkle øvelser er “kettlebell swing” og “kettlebell press”. For å utføre en swing stiller du deg med lett bøyde knær i skulderbredde og rett rygg. Du skal ikke sitte ned som i en squat, bare bøye lett i knærne. Grip håndtaket med begge hender og sving vekten framfor deg samtidig som du lar kroppen følge bevegelsen. Når din kettlebell er rett foran deg og både armer og bein er rette går du tilbake til utgangspunktet, svinger din kettlebell mellom beina og gjentar. Hele øvelsen skal gå i ett. Du stopper aldri helt opp, men svinger kontinuerlig din kettlebell mellom beina.

For å utføre en press stiller du deg med lett bøyde bein og rett rygg. Hold vekten i en hånd, nære kroppen. Pass på å holde en stabil og rett rygg og kjerne. Så løfter du vekten over skulderen. Løft vekten rett opp i lufta med strak arm, hold den posisjonen i noen sekunder, gå tilbake til utgangsposisjon og repeter. Når vekten er “på topp” skal håndflaten din vende framover. Når du holder vekten mot kroppen er håndflaten vendt mot din motsatte skulder.

Fordeler med kettlebells

Det finnes mange fordeler med å trene med kettlebells. De enkle og åpenbare fordelene med å kjøpe med hjem et sett av disse vektene er at du vil få tilgang til allsidig trening døgnet rundt. Treningsredskapet er lett å oppbevare og enkelt å plukke fram når du vil. Du kan bruke dem til utallige øvelser. For å gi deg noen eksempler passer kettlebells perfekt til benbøy, hipthrusts og markløft.

Når du trener med kettlebells trener du hele kroppen. Med disse vektene kan du bygge muskler og forbedre kondisjonen din. Også utholdenhet og eksplosivitet trenes, i tillegg til koordinasjon. Treningen kommer til å gjøre hverdagen enklere, da du trener de musklene som brukes til å for eksempel bære matposer og løfte barn.

Vi vil også slå et slag for fysisk aktivitet som forebyggende når det kommer til psykisk helse. Det er ikke bare fysikken som trenes når du trener styrke og kondisjon. Mosjon har en viktig påvirkning på helsa i sin helhet. Det har en betennelsesdempende effekt i kroppen, og øker nivåene av dopamin, serotonin og noradrenalin. Det framskynder produksjonen av hjerneceller i hippocampus, stabiliserer blodsukkeret, blodtrykket og blodfett. All trening er bra for disse tingene. Ettersom trening med kettlebells er så allsidig, med påvirkning både på kondisjon, styrke, koordinasjon, balanse osv synes vi det er et ekstra godt treningsredskap.

Et godt treningsbelte kan være greit å bruke når du bruker kettlebellen din.

Oppdatert 27-12-2022