Hem » Blogg » Beste Vitamin B12-tabletter 2024 » Guide & Test

Beste Vitamin B12-tabletter 2024 » Guide & Test

Vitamin B12 bidrar til et normalt arvestoff, produksjon av røde blodceller og et godt fungerende nerve- og immunsystem. Dessuten motvirker vitaminet trøtthet og utmattelse. Er du vegetarianer eller veganer må du være ekstra nøye med å sikre inntaket ditt siden vitaminet i hovedsak finnes i animalske produkter.

I denne artikkelen vil vi finne ut hva som er greit å tenke på når du kjøper vitamin B12. I tillegg velger vi de beste b12-vitaminene med en best i test-liste.

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner beste B12 vitamin

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste b12 vitamin

Hva er vitamin B12?

Det kalles også for kobalamin og er det største molekylet av alle vitaminer. Den trengs som kofaktor for to enzymer, metylmalonsyre-CoA-mutase og metioninsyntase. Disse enzymene sikrer blant annet produksjonen av DNA, myelinisoleringen av nerver og opptak av folat i kroppen. Det er viktig for cellenes metabolisme.

Vitamin B12 er et vannoppløselig vitamin som forekommer bundet til proteiner i ulike næringsmidler. Vitaminet tilføres via kostholdet ditt eller kosttilskudd ettersom kroppen ikke kan produsere det selv.

Hvordan får du i deg B12?

Det finnes først og fremst i animalske proteiner som kjøtt, lever, fisk, egg og melkeprodukter. Også fermenterte produkter kan inneholde litt av vitaminet. Kjemisk sett er vitaminet veldig stabilt, men utvaskes med opptil 25 prosent under tilberedingen.

Mat med høyt vitamin B12

Plantebasert kost inneholder veldig lite B12. Det finnes dessverre ingen pålitelige vegetabilske kilder til vitaminet. Selv om visse alger som spirulina sies å være en god kilde til vitamin B12, er dette en sannhet med modifikasjon. Algene kan inneholde flere ulike typer av vitamin B12, men dessverre er de fleste av disse inaktive for oss mennesker.

I dag tilsettes noen vegetabilske drikker B12, for eksempel havre-, soya- og risdrikker. Det gjør dem til gode kilder til vitaminet. Økologiske havre-, soya- og risdrikker tilsettes ikke B12.

Vil du være sikker på at du får i deg tilstrekkelig med vitaminet kan B12-tabletter være et veldig godt alternativ. Spesielt vegetarianere og veganere bør bruke dette alternativet siden de ikke får i seg vitamin B12 i noen stor grad ellers. Også gravide og ammende bør se over inntaket sitt. Det skal også nevnes at et høyt inntak av alkohol har en negativt innvirkning på opptaket av B12.

Livsmedelsverkets anbefaling er et daglig inntak på 2,0 mikrogram for voksne. For gravide er det anbefalt et inntak på 2,0 mikrogram per dag, og 2,6 mikrogram per dag for ammende.

Toppliste med best i test ifølge oss

Vi har listet opp de tre beste produktene når det kommer til B12-tabletter ifølge oss. For å komme med på topplista måtte produktet ha høye doser vitamin B12 og være prisverdig. Vi ser på pris, kundeanmeldelser og produktets innhold når vi velger våre produkter som er best i tester.

#1 B-12 Vegan, Elexir Pharma

(5/5)⭐⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 169 ,-

Veganske kapsler

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

#2 B12, Star Nutrition

(4/5)⭐⭐⭐⭐ Anmeldelse » Pris kr 99 ,-

Vitamin B12 med veganske kapsler

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!

Derfor bør du spise vitamin B12-tabletter

Vitamin B12 er vitalt fordi det bidrar til et normalt arvestoff, produksjon av røde blodceller og et godt fungerende nerve- og immunsystem.

Mangel på B12 skyldes vanligvis mangel på absorpsjon og kan føre til Addisons uhelbredelige anemi, pernisiøs anemi. Denne tilstanden innebærer at de røde blodcellene i kroppen blir færre og utgir seg som blodmangel. Også de lengre nervene skades av mangel på B12. Nerveskadene kan utvikles til et demensliknende bilde.

Absorpsjon av vitamin B12 svekkes med alderen. Dette betyr at eldre kan få mangel som følge av at opptaket av vitaminet svekkes.

Veganere og vegetarianere kan også få brist siden de ikke spiser animalske produkter, den største kilden til vitaminet. Derfor er det veldig viktig for deg som er veganer eller vegetarianer å ta et tilskudd med vitamin B12, alternativt å spise tilstrekkelige mengder av berikede næringsstoffer.

Ytterligere en gruppe som bør sikre seg et tilstrekkelig inntak av vitamin B12 er gravide veganere og ammende veganere. Om den gravide får i seg for lite B12 risikerer også fosteret å få i seg for lite, noe som kan føre til hjerneskader.

I prinsippet går det ikke an å få et for høyt inntak av vitamin B12. Man har kunnet konstatere at et inntak på opptil 1000 mikrogram per dag ikke har hatt noen negative effekter.

Les gjerne mer om multivitaminer som vanligvis også inneholder B12.

Oppdatert 28-12-2022

Dette er et kosttilskudd, produktet erstatter ikke et variert og balansert kosthold. Den anbefalte daglige dosen bør ikke overskrides.