Hem » Blogg » Beste Safety Squat Bar 2024 » Fakta & Test

Beste Safety Squat Bar 2024 » Fakta & Test

En vektstang som passer til en av de mest effektive øvelsene du kan utføre, knebøy. Utformingen gjør at du lettere kan kontrollere overkroppen når du bøyer knærne, som gir riktig trykk på overkroppen og avlaster leddene.

Artiklene våre inneholder annonser

Hva er en safety squat bar?

Det er en vektstang som er utformet for at brukeren skal få en mer oppreist stilling ved for eksempel knebøy. Stangen er utformet med en polstret seksjon som sitter rundt halsen med to håndtak som strekker seg over hver skulder.

Ettersom kroppen får en mer vertikal posisjon under løftet blir følelsen i kroppen helt annerledes. Mange brukere opplever en stor gevinst med denne stangen ettersom den både minimerer risikoen for skader, og samtidig gir fortsetnigner for en mer effektiv trening for hele kroppen.

Nedenfor finner du en modell som vi anbefaler:

Gorilla Sports Safety Squat Bar

Dette er en ordentlig god stang fra det velkjente Gorilla Sports. Den veier 25kg, er 220 cm lang og har en maksbelastning på 280kg.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på CDON!

Kjøpeguide

Det er noen ting å tenke over når du kjøper en safety squat bar. Du må blant annet bedømme kvaliteten. Er stangen stabil, er den sveiset eller ikke? Du bør også se på håndtakene. Du vil selvfølgelig ha et godt og fast grep. Håndtakenes lengde kan variere mellom ulike stenger. Her er det personlig preferanse som gjelder. En del stenger har avtagbare håndtak i framkant.

Polstringen rundt nakken kan også være mer eller mindre klumpete. Noen er ikke ordentlig komfortable med polstringen, så der foretrekkes det en lettere polstring.

Vekt og diameter på vektskiven er også to parametere du må ta stilling til før et kjøp. Hvor mye vil du kunne løfte? Hvilke typer skiver bruker du?

Sist men ikke minst er selvfølgelig prisen også en avgjørende faktor. Du må regne med å legge ut mellom 1500kr og oppover for en god stang.

Fordeler med en safety squat bar

En av de største fordelene er at den er veldig allsidig. Tradisjonelle knebøy, front squats, utfall, hip thrusts, french press osv – alt er mulig med denne stangen. Ettersom bruksområdene er mange gir det deg alle forutsetninger for å bli sterkere i hele kroppen.

En safety squat bar er utformet for å gi deg og kroppen din en ny utfordring. Ettersom stangen rent anatomisk skiller seg fra en vanlig vektstang og sitter litt høyere på skuldrene, kommer løftene dine til å bli “kastet” framover. Dermed må kroppen jobbe hardere for å holde seg oppreist og for å forhindre at du bøyer deg for mye. Resultatet blir at den øvre delen av ryggen belastes mer. Også kjernemuskulaturen kommer til å belastes på en helt annen måte. Du trener rett og slett litt andre muskler enn hva du gjør med en vanlig vektstang.

Direkte oversatt betyr safety squat bar “sikkerhetsstang for knebøy”. Grunnen til det er til dels fordi håndtakene gjør treningen tryggere. Til dels fordi utformingen innebærer en avlastning på skuldre, albuer og håndledd. Stangen er utformet med en polstret seksjon som sitter rundt nakken, men to håndtak som strekker seg over hver skulder. Dette gjør at du kan holde håndtakene framfor kroppen, og dermed trenger du ikke å vri skuldrene utover som ved en vanlig vektstang. Dette er altså et ordentlig bra treningsredskap for deg som får problemer med smerter i skuldre eller albuer når du bruker en vanlig vektstang.

Ettersom ryggen din kan beholde en mer vertikal posisjon under løft med en safety squat bar, kommer også nedre del av ryggen, hofter, knær og ankler å bli avlastet til en viss grad.

Sist men ikke minst kan vi nevne at du kommer til å forbedre løfteteknikken din med hjelp av den nye stangen. Utformingen av stangen innebærer som sagt at du må jobbe litt mer for å holde deg oppreist og for å forhindre bøying. Dette gjør at du blir sterkere og får et større “bevegelsesområde”. Forhåpentligvis kommer du til å kunne ta dypere knebøy. Den teknikken kan du så ta med deg videre når du jobber med en rett vektstang. Lykke til med treningen!

Oppdatert 28-12-2022