Hem » Blogg » Beste Spirulina 2024

Beste Spirulina 2024

Et av de mest omtalte næringsmidlene innenfor kategorien “superfood” er algen spirulina. Superfood er et begrep for sunn mat med ekstra gode næringsverdier.

Les videre for å se vår best i test med fakta og toppliste med beste spirulina

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner beste Spirulina

 1. Superfruit – Spirulinapulver
 2. Vitaprana – Organic Spirulina Powder
 3. Lifestream – Spirulinatabletter

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste spirulina

Hva er Spirulina?

Spirulinapulver
Sånn ser det tørkede pulveret ut.

Bak terminologien superfood ligger det en del markedsføring og overdrivelse, men når det er sagt er mange superfoods veldig nyttige og kan ha gode helsemessige effekter på kroppen. Spirulina er absolutt ikke noe unntak, og kanskje til og med det beste innenfor kategorien.

Det er en blågrønn alge som er så liten at vi ikke kan se den. Mennesker har spist spirulina i mange hundre år, blant annet aztekerne i Amerika på 1500-tallet, men også folk rundt Tsjadsjøen i Afrika (1).

På 1960-tallet økte interessen blant forskere og det begynte å utføres mer forskning på alger. Noen av fordelene til spirulina er at den er miljøvennlig siden den krever veldig lite areal og ressurser for å dyrkes fram.

Den trenger ikke fruktbar jord, vokser fort på 20 dager, og trenger mindre energi og vann per kilo sammenlignet med andre billige næringskilder som soya og mais. Videre kan vannet den høstes fra gjenbrukes, og den produserer mer syre enn tre per hektar gjennom forbruk av koldioxid (2).

Spirulina begynte å produseres i større grad på 1970-tallet og i 2008 var den totale verdensproduksjonen på 68000 tonn (dette tallet inkluderer alle typer alger). Det fremstilles i ca 30 land hvor Kina er en av de største produsentene. I Kina startet de masse-produksjon i 1990, og i 1997 fantes det over 80 anlegg.

Innhold og næringsverdier

Det som gjør denne algen til en superfood er dens ekstraordinære næringsinnhold. Den inneholder ca 3 ganger mer protein enn kjøtt og alle essensielle aminosyrer (fullverdig protein). Den inneholder også mange viktige fettsyrer i tillegg til vitaminer, mineraler og sporelement. Blant annet er den en stor og naturlig kilde til B-vitamin, jern, mangan, magnesium, sink og mye mer. Man kan si at spirulina er som et konglomerat av forskjellige næringsstoffer i en ekstremt konsentrert form. Under er en tabell med næringsinnhold (3):

Per 100 gram% RDI
Energi (kcal)290
Protein (g)57,5
Fett (g)7,72
Karbohydrater (g)24
Vitamin A (μg)29 4
Betakaroten (μg)3423
Tiamin (mg)2,38207
Riboflavin (mg)3,67306
Niacin (mg)12,8285
Pantotensyre (mg)3,4870
Vitamin B6 (mg)0,36428
Folsyre (μg)9424
Kolin (mg)6613
Vitamin C (mg)10,112
Vitamin E (mg)533
Vitamin K (μg)25,524
Kalsium (mg)12012
Jern (mg)28,5219
Magnesium (mg)19555
Mangan (mg)1,990
Fosfor (mg)11817
Kalium (mg)136329
Natrium (mg)104870
Sink (mg)221

Å kjøpe Spirulina

Denne superalgen har innimellom, først og fremst før i tiden, hatt et litt dårlig rykte på seg for å kunne være kontaminert/giftig. Det har da handlet om spirulina som produseres i dårlige miljøer uten kontroll.

Derfor bør man velge et økologisk spirulinapulver (eller tabletter om man foretrekker det) som er laget etter GMP og HACCP-standard. Det er nok best å unngå små og ukjente merker fra uetablerte nettbutikker. Gjør du alt dette kan du ta mitt ord på at det ikke finnes noen grunn til uro.

Beste Spirulina Toppliste

Utvalget av Spirulina er ikke veldig stort, men under er tre av de absolutt beste pulverne (+tabletter) du kan kjøpe i Norge, økologisk sertifisert og av høyeste kvalitet!

Vi ser på pris, kundeanmeldelser og produktets innhold når vi velger våre produkter som er best i tester.

Superfruit - Spirulinapulver
superfruit spirulina pulver

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!


Vitaprana - Organic Spirulina Powder
Vitaprana

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Gymgrossisten!


Lifestream - Spirulinatabletter
spirulinatabletter

BioAktiv Spirulina er en mikroskopisk ferskvannsalge. Den inneholder en rekke forskjellige næringsstoffer, og er som å spise en stor skål med økologiske grønnsaker!

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Bodystore!


Sunne effekter av Spirulina

Bare takket være det fantastiske næringsinnholdet er spirulina virkelig nyttig og sunt. Utover det finnes det også forskning som viser ytterligere helsefordeler med denne superalgen. Flere forskninger og påståelser er langt ifra vitenskapelig beviste og noen er til og med blitt gjort på rotter. Men alt tyder likevel på at algen har flere positive effekter enn vi vet i dag!

Senker blodtrykket og minsker risikoen for hjerte og karsykdommer

Flere forskninger (4), (5), (6), først og fremst på pasienter med høyt kolesterol/hyperlipidemi (forhøyede nivåer av fett i blodet), viser at spirulina kan senke høye nivåer av blodfett. Videre viser forskningen også at algen kan senke blodtrykket. Høyt blodtrykk og dårlig fett er noen av årsakene til vår tids største helserisikoer. Med hjelp av denne grønne algen kan man kanskje minske risikoen for dette.

Gir bedre treningsresultater

Disse to forskningene (7), (8), viser en økt utholdenhet under kondisjonstrening. En annen forskning (9) viser økt isometrisk styrke ved kontinuerlig bruk av spirulina. Selvsagt trengs det mer belegg for det, men det skader ikke å begynne å prøve det ut som kosttilskudd under trening!

Kan beskytte mot kreft

I denne forskningen fra 1995 (10) så man en nedgang av lesjoner på pasienter med oral leukoplaki. Å ha oral leukoplaki innebærer å ha en økt risiko for munnkreft. Videre finnes det forskninger (11), (12) på mus og rotter som viser en forminsket risiko for kreft gjennom tilskudd av spirulina.

Forskningene ovenfor viser til at det virkelig er en “superfood” vi har å gjøre med. Det finnes også de som påstår at spirulina kan hjelpe mot HIV og AIDS, men akkurat det trenger mer forskning. Det er ikke for ingenting at NASA hadde det som et forslag på næringskilder for astronauter (13).

Dosering – hvor mye kan man spise per dag?

Dosering per dag

Spirulina er veldig konsentrert og man trenger ikke å spise spesielt mye for å få utnytte av alle de gode effektene. En bra nybegynner-dose pleier å være noen gram. En teskje er ca 3 gram, noe som er nok i begynnelsen ettersom kroppen kan trenge å venne seg til det.

Etter noen dagers bruk kan man gradvis øke mengden. Som regel anbefales det å spise maksimalt 10 gram per dag. Det er ikke farlig å spise mer enn det, men man kan bli litt dårlig i magen eller lignende. Det er helt ufarlig å spise spirulina om man er gravid. Det er til og med ufarlig å gi det til småbarn på akkurat samme måte som all annen mat. Det er mye verre å gi barna sine godteri og fastfood.

Oppskrift

Under er to forskjellige spirulina-oppskrifter jeg har prøvd. Den største ulempen med algen er at den naturlig smaker ganske ille, derfor er det nesten et “must” å lage smoothies, drinker eller lignende. Et annet alternativ er også å kjøpe det som tabletter eller kapsler å bare svelge.

En drink med spirulina, appelsin og bringebær

Spirulinadrink

 • 2,5 dl ferskpresset appelsinjuice
 • 1 dl bringebær
 • 1-2 ts spirulinapulver
 • Isbiter

Kjør alt i en blender/mixer, så er det bare å drikke!

Spirulinasmoothie

 • 2 dl ferskpresset appelsinjuice
 • 1 banan
 • 1 dl naturell yoghurt
 • 1-2 ts spirulinapulver

Kjør alt i en blender/mixer, så er det bare å drikke!

Oppskrift med spirulina-pulver
1: Ned med alt i en blender/mixer og kjør på.
Smoothie med banan
2: Ferdig!

Sammendrag

Spirulina er en såkalt “superfood” med ekstremt bra næringsinnhold. Videre finnes det forskning som peker på at det også har mange andre helsemessige fordeler, men her trengs det mer forskning. Om du skal kjøpe det anbefaler jeg økologisk og standardisert pulver fra velkjente merker og selgere. Spirulina smaker naturlig ganske ille, så du bør blande det inn i smoothies og drinker, noe som kan bli veldig godt og til og med enda sunnere! Begynn med å ta ca 2-4 gram per dag, og øk deretter gradvis opp til 5-10 gram.

Uppdaterad 2022-06-13

Referanser og sitater

 1. S.¹ in combating Protein Energy Malnutrition (PEM) and Protein Energy Wasting (PEW) – A review – J Nut Res (2015) 3(1): 62-79
 2. Intergovernmental Institution for the use of Micro‐algae S. Against Malnutrition Ambassador 23-25 July 2008 – http://iimsam.org/images/presentation_to_congress_23_25_july08.pdf
 3. United States Department of Agriculture – Agricultural Research Service – https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list?qlookup=11667&format=Full
 4. Hypocholesterolemic effect of S. in patients with hyperlipidemic nephrotic syndrome – J Med Food. 2002 Summer;5(2):91-6
 5. Antihyperlipemic and antihypertensive effects of S. maxima in an open sample of mexican population: a preliminary report – Lipids Health Dis. 2007; 6: 33.
 6. The hypolipidaemic effects of S. (Arthrospira platensis) supplementation in a Cretan population: a prospective study – J Sci Food Agric. 2014 Feb;94(3):432-7. doi: 10.1002/jsfa.6261. Epub 2013 Jul 10.
 7. Ergogenic and antioxidant effects of S. supplementation in humans – Med Sci Sports Exerc. 2010 Jan;42(1):142-51
 8. Preventive effects of S. platensis on skeletal muscle damage under exercise-induced oxidative stress – Eur J Appl Physiol. 2006 Sep;98(2):220-6. Epub 2006 Aug 30
 9. Efficacy of S. Supplementation on Isometric Strength and Isometric Endurance of Quadriceps in Trained and Untrained Individuals – a comparative study – Ibnosina Journal of Medicine and Biomedical Sciences Vol 2, No 2 (2010)
 10. Evaluation of chemoprevention of oral cancer with S. fusiformis – Nutr Cancer. 1995;24(2):197-202.
 11. Chemoprevention of rat liver toxicity and carcinogenesis by S. – Int J Biol Sci. 2009; 5(4): 377–387.
 12. Enhancement of antitumor natural killer cell activation by orally administered S. extract in mice – Cancer Sci. 2009 Aug;100(8):1494-501
 13. Characterization of S. Biomass for CELSS Diet Potential – https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19890016190.pdf

¹Spirulina er forkortet til ”S”.

Oppdatert 28-12-2022