Hem » Blogg » Beste Hvetegress 2024 – Kjøpeguide

Beste Hvetegress 2024 – Kjøpeguide

Å spise “grønt” i alle dets ulike former blir bare mer og mer populært. Enda mer interessant er det om næringsmiddelet klassifiseres som en såkalt “superfood”, som innebærer at næringsinnholdet de helsemessige fordelene er større enn det vanlige.

Et ganske omtalt og populært næringsmiddel i denne grønne kategorien er hvetegress, som vanligvis selges i form av hvetegresspulver. Du kan lese mer om disse produktene med beste hvetegrass og vår best i test nedenfor.

Artiklene våre inneholder annonser

Testvinner beste Hvetegrass

Vi ser på pris, kundeanmeldelser og produktets innhold når vi velger våre produkter som er best i tester.

Du kan lese mer om disse produktene og vår test nedenfor.

beste hvetegress norge

Hva er hvetegress?

Juice av hvetegress
Privat produksjon av juice med en hvetegresspress. (Bildekilde: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:WheatGrassJuicing.jpg)

Når man prater om hvetegress som et kosttilskudd handler det om samme type hvete (Triticum aestivum) som brukes til mat i dagens samfunn (hvetemel).

Forskjellen er at hvetegresset består av hjertebladene fra den unge planten. Først noen måneder senere bygges de høye blommebærende skuddene som hvetemel kan produseres fra.

I stedet for å spise gresset som det er (noe som verken er godt eller trivelig) framstiller man et konsentrert hvetegresspulver. Dette pulveret er veldig enkelt å bruke i forskjellige oppskrifter på smoothies, drinker, mat osv. Hvetegress inneholder ikke gluten ettersom man bare bruker hjerteblader og ikke skudd. På engelsk heter det Wheatgrass.

Hvetegress ble brukt allerede for over 5000 år siden i området rundt Egypt og Mesopotamia. Det sies at egypterne hyllet gressets positive effekter på helse og vitalitet. Den moderne “skaperen” av næringsmiddelet var amerikaneren Charles Francis Schnabel. På 1930-tallet oppdaget han at syke høner ble friske og til og med la flere egg etter tilskudd av hvetegress.

Hva er hvetegresspulver bra for?

Råvaren til hvetegresspulver

Flere av de populære næringsmidlene innenfor grønt og superfoods med mer tilskrives ofte mange helsemessige fordeler. Innimellom er disse fordelene og effektene overdrevet, eller til og med tatt helt ut av luften. Det spørs selvfølgelig hvem som står bak utsagnet.

Er det en produsent eller nettside som selger produktet kan det overdrives en del, og det er rett og slett reklame og markedsføring. Men utenom dette kan det så klart finnes positive effekter på kropp og helse!

Akkurat som det er allment kjent at frukt og grønt er veldig nyttig gjelder dette også hvetegress. Noe som ofte løftes fram som det beste med hvetegress er det høye innholdet av klorofyll, fiber og antioksidanter.

Det finnes noen studier gjort på hvetegress, og flere av dem viser til positive resultater. Flere handler om en evne å motvirke og forebygge kreft (1). Men studiene er mangelfulle, og det trengs mer forskning.

Det som har gjort hvetegress så umåtelig populært er først og fremst personlige anekdoter og erfaringer. Folk rapporterer at de føler seg bedre etter at de har begynt med tilskuddet, og løfter frem flere helsemessige fordeler.

Det er ting som at det hindrer vekst av bakterier, senker blodtrykket, forbedrer immunforsvaret, stimulerer helbreding og forbedrer PH-balansen. Selv om det ikke finnes noen studier kan det være at noen av effektene finnes på ordentlig. Men om det er til å tro på er et annet spørsmål. Akkurat som så ofte ellers er den “kjedelige” konklusjonen at man må prøve det ut selv om man er interessert.

Næringsinnhold

Næringsmessig er hvetegresspulver først og fremst rik på Vitamin A (betakaroten), men veldig mange andre vitaminer og mineraler forekommer også. Deriblant Vitamin B6, C og E, jern, sink, magnesium, kalsium og kalium. Per 100 gram inneholder det ca 25% protein og like mye fiber.

Rundt 5% karbohydrater og fett, og omkring 250 kcal. Disse sifrene kan variere en del fra produkt til produkt.

Å kjøpe hvetegresspulver

Beste hvetegresspulveret

Vil du teste denne populære superfooden er det enklest å kjøpe det på nettet eller i velsorterte kosttilskudd/helsekost-butikker. Det man bør tenke på er å velge et økologisk verifisert produkt for å minimere risikoen for miljøgifter, tungmetaller med mer.

To produkter som oppfyller dette er Vitaprana – Organic Wheat Grass Powder og Superfruit – Wheatgrass Powder.

Oppskrift og dosering

Når det kommer til oppskrifter og dosering finnes det mange likheter med algen Spirulina som jeg nylig skrev om. Hvetegresspulver er naturlig ikke så godt, så det anbefales å blande det inn i smoothies og juicer.

Det er ganske populært å drikke det i form av en hvetegresshot, og det er jo enkelt om man ikke har noe imot smaken. En normal dosering bruker å være rundt 5-10 gram, og det kan være lurt å begynne litt lavt når man øver.

Nedenfor er en oppskrift jeg fant som virker god:

  • 1dl ferskpresset appelsinjuice
  • 5 blad fersk spinat
  • 1ss presset sitronsaft
  • 1ts fersk ingefær, revet
  • 1ts hvetegresspulver

Kjør alt i en mikser og server!

Kanskje du også er interessert i å lese om den beste rosenroten?

Oppdatert 28-12-2022