Hem » Blogg » Beste Vektskiver 2024 » Fakta & Test

Beste Vektskiver 2024 » Fakta & Test

Vektskiver er alfa og omega til hjemmetrening. Du kan bruke dem sammen med en vektstang eller på byggbare manualer. Den store fordelen er at de kan brukes på en mengde ulike måter for å trene hele kroppen.

Klikk her for å se hele utvalget hos Gymgrossisten!

Klikk her for å se hele utvalget hos CDON!

Klikk her for å se hele utvalget hos Sportgymbutikken!

Artiklene våre inneholder annonser

Hva er vektskiver?

billige vektskiver

Vektskiver er et treningstilbehør som du fester på en vektstang eller på byggbare håndtak. Du kan selv velge motstand gjennom å legge på eller ta av vekter på stanga.

Man kan også bruke vektskivene sin “løse”, for eksempel ved å holde én i hendene over brystet når du utfører situps eller squats.

Skivene finnes å kjøpe i ulike størrelser og med ulik vekt og attributt. Det finnes såkalte bumper plates, gummierte vektskiver og vektskiver i jern. De laget av jern er de vanligste. Vektene kan være laget for internasjonale stenger eller såkalte skolestenger.

Kjøpeguide

Når du skal kjøpe vektskiver finnes det ganske mange alternativer på markedet. Det første du trenger å ta hensyn til er hvilken type stang du tenker å bruke. Har stangen din en diameter på 50- eller 25mm? Vektskiver kan dessuten kjøpes i ulike tyngder, alt fra 0,25kg til 50kg pr stk.

Internasjonale vekter, eller olympiske vekter, passer vektstenger som er 50mm i diameter. Disse vektene brukes blant annet under konkurranser innenfor styrkeløft og crossfit, og kan kjøpes i ulike former, enten i jern eller gummierte. Det finnes selvfølgelig fordeler og ulemper med begge. Vektskivene i jern gir ifra seg mer lyd når de lander på bakken enn gummierte vektskiver, men er på andre siden mer holdbare. Gummierte vektskiver kan, om de er for myke, sprette når de treffer bakken, men er mer “gulvvennlige” enn vektskiver i jern. De gummierte vektskivenes tykkelse begrenser også antallet vekter som kan brukes samtidig på vektstangen.

De olympiske vektene er fargekodede: 10 kg (grønn), 15 kg (gul), 20 kg (blå), 25 kg (rød). Det finnes også helsvarte skiver som passer stenger med en diameter på 50mm.

På markedet finnes det også vekter som passer til vektstenger med en diameter på 25mm, såkalte skolestenger. Også disse finnes i jern eller som gummierte vektskiver. Disse er spesielt populære til hjemmetrening.

Det finnes også såkalte teknikkvekter. Disse har en diameter på 450mm og er gode for deg som vil lære seg en korrekt vektstangteknikk. De er laget av plast og kan derfor ikke slippes fra høyder. Da blir de skadet og kan bli ødelagt.

Til sammendrag: Ta hensyn til diameteren på stangen som vektskivene skal passe på. Velg vekt på skivene eller kjøp en pakke med flere ulike vekter. Velg også form og overdrag på vektskiven. Runde vektskiver kan rulle av sted når du legger dem mot gulvet. En del vektskiver har håndtak, mens en del andre ikke har det. Avhengig av hvordan du har tenkt å bruke vektskivene dine kan det ene alternativet være mer fordelaktig enn det andre.

Klikk her for å se hele utvalget hos Gymgrossisten!

Klikk her for å se hele utvalget hos CDON!

Klikk her for å se hele utvalget hos Sportgymbutikken!

Sånn bruker du vektskiver

Sånn bruker du vektskiver

Vektskiver tilhører definitivt baseutrustningen på et treningssenter. De brukes oftest sammen med en vektstang, men de kan også brukes “løse” som belastning ved ulike øvelser.

To favorittøvelser med vektstang er squats/knebøy og markløft. Med disse øvelsene trener du store muskelgrupper som gir gode resultater.

Squats med vektstang

Begynn med å stille deg foran stangen din. Grip vektstangen omtrent en håndbredde eller to utenfor skuldrene og løft den opp til øvre rygg eller skuldre. Stå fortsatt med beina godt plantet i gulvet, rett under stangen. Knebøy så langt ned du kan med strak rygg. Det er viktig at knærne dine peker i samme retning som tærne. Løft deg opp igjen. Husk på å pust godt inn før du setter i gang øvelsen og pust ut når du løfter deg opp igjen. Utfør øvelsen ca 12×3 ganger. Øvelsen gjør underverker for muskelgrupper som rumpe og lår.

Markløft med vektstang

Begynn med å stille deg nærme vektstangen, den skal ligge omtrent over midten av foten din. Føttene skal være i hoftebredde og kroppsvekten skal belaste hele foten. Grip vektstangen med omtrent en skulderbredde mellom hendene. Velg mellom overhåndsgrep eller mikset grep. Løft stangen ved å rette ut knær og hofter. Stangen skal løftes helt inntil kroppen, og nesten “slikke” beina på tur opp. Husk på å puste godt inn og stramme kjernemusklene når du løfter. Når du står strakt opp, med rette knær og hofter, senker du deg ned igjen. Pust ut. Det er veldig viktig å være rett i ryggraden – ikke tillat noen bøying. Markløft er en ordentlig god øvelse for bein, rumpe og rygg.

Fordeler med vektskiver

Å trene med vektskiver har store fordeler. Mye fordi du kan trene hele kroppen med hjelp av skivene. Enten bruker du dem på en vektstang, på manualer, eller “løse” som ekstra tyngde ved diverse øvelser. Variasjonene er i prinsippet uendelige. Du kan enkelt variere hvor tungt du vil løfte. Legg til eller ta bort vekter avhengig av hvilken øvelse du gjør, antall repetisjoner osv.

Den beste treningen får du med frie vekter. Trening med vektskiver er et eksempel på trening med frie vekter. Når du trener med frie vekter blir bevegelsen mer naturlig til forskjell fra når du trener i maskiner og sitter låst i en posisjon. Frie vekter gjør også så koordinasjon og mindre muskler blir trent.

Lykke til med treningen!

Oppdatert 28-12-2022