Hem » Blogg » Beste Trampoline 2024 » Guide & Test

Beste Trampoline 2024 » Guide & Test

Å hoppe på en trampoline er effektiv trening for å få opp pust og sirkulasjon, i tillegg til å hjelpe kroppens lymfesystem. Trening på en trampoline styrker dessuten sete-, ben- og magemuskulatur.

Artiklene våre inneholder annonser

Hva er en trampoline?

En gutt som hopper på en trampoline

Du vet sikkert allerede hva det er, og har dermed et ganske tydelig bilde på hvordan den brukes. De fleste har tidligere allerede prøvd dette veldig vanlige treningsredskapet.

En trampoline er en matte som blir holdt oppe av fjør, noe som gir den spenning og sprett. De fleste bruker en trampoline i treningsformål eller for at støtte opp sirkulasjonssystemet og/eller lymfesystemet sitt.

Det finnes mindre trampoliner som kan brukes hjemme, for eksempel til hjemmetreningen. Det finnes også større trampoliner til for eksempel å ha i hagen.

Fordelene

Trampoline best i test

En trampoline er det perfekte treningsredskapet. Du kan få til skikkelig givende og effektiv trening med hjelp av den. Takket være det ustabile underlaget og kraften du bruker når du hopper kan treningen bli ordentlig utmattende. Hele kroppen involveres og du får en god miks av kondisjon, styrke og balanse. Treningen er ganske lik en hard aerobic-trening, noe som er veldig godt for kondisjonen din. Hjerte- og karhelsen får seg en ordentlig boost.

Det finnes studier som viser at bare 10 minutters aktiv hopping kan tilsvare ca 30 minutters løping. En kort økt på trampolinen kan altså være mer effektivt enn å begi seg ut på en joggetur eller å tilbringe tid på tredemølla.

Å hoppe på en trampoline er dessuten bra for både skjelett og muskler. Ettersom belastningen øker utvikler du muskelstyrken din over tid, og forhindrer bensykdommer som osteoporose, eller benskjørhet i folkemunne. Muskelstyrkende fysisk aktivitet som kombineres med en belastning på skjelettet, som hopping, har en særskilt god forebyggende effekt.

Trampoline best i test? – Tips til kjøp

Det finnes massevis av ulike produkter å kjøpe. Hvilke som er best i test avhenger av nettopp dine egne krav og behov. Vi har funnet noen ordentlig gode kjøp nedenfor.

Berg trampoline

Berg trampoline

En av de store favorittene på markedet er av merket BERG. Det er en stor utendørstrampoline av god kvalitet som har fått pris som best i test. De har et stort utvalg av trampoliner mellom ca 10 000 og 30 000 kroner. Perfekt å ha i hagen så barna kan leke.

Klikk her for å se hele utvalget av BERG hos CDON!

(En annen god trampoline vi vil nevne er Trampoline Froggy Pro fra inSPORTline, les mer og kjøp den her!)

Abilica Bouncecup – Trampoline med håndtak

Abilica bounceup

En mindre trampoline som er utrustet med håndtak. Fokuset med denne er koordinasjon og kondisjonstrening for 1 person. Maks bruksvekst er 120 kg.

Klikk her for å lese mer og kjøpe på Sportgymbutikken!

(En annen god trampoline vi vil nevne er Fitness Trampoline fra Gymstick, les mer og kjøp den her!)

Hopp i gang lymfesystemet

Å hoppe på en trampoline stimulerer også lymfesystemet ditt. På under et døgn filtreres omkring fire liter mer væske enn hva som absorberes i kroppen. Det er lymfesystemet som tar hånd om væskeoverskuddet og transporterer det tilbake til sirkulasjonssystemet. Lymfesystemet spiller blant annet en viktig rolle for immunforsvaret ditt, og for å fjerne og uskadeliggjøre mikroorganismer så de ikke sprer seg i kroppen.

Gjennom vekslende sammentrekninger og avslapninger av skjelettmusklene rundt lymfekjertelen og dine lungers bevegelser holdes lymfestrømmen i gang. Dermed er det å være fysisk aktiv avgjørende for at lymfesystemet skal fungere som det skal. En trampoline er kjent for å være ekstra lønnsomt for et tregt lymfesystem. Ved å hoppe i noen minutter hver dag forebygger du dermed dårlig helse.

Tegn på et tregt lymfesystem kan være at du ofte føler deg frossen og kald, og du har hovne og vonde bein, eller at du har åreknuter eller cellulitter. Også senestrekk i beina pleier å oppstå om lymfesystemet ikke virker som det skal.

Hopp deg glad

Akkurat som ved all fysisk aktivitet gjør trening på en trampoline deg glad og positiv. Dette avhenger av kroppens frigjøring av serotonin, dopamin, noradrenalin og endorfiner. Endorfiner er et hormon som kan sammenlignes som kroppens eget morfin. Hormonet demper smerter, gir deg energi og skaper følelsen av velbehag. Følelsen forsterkes da det i tillegg er gøy å hoppe. Resultatet blir at du føler deg glad og positiv. Hva mer kan man ønske seg av en treningsøkt?

Treningstips

Det er viktig å varme opp før en treningsøkt. Det kan du gjøre ved å jogge lett på stedet på trampolinen. Har du en stor trampoline kan du jogge rundt på den. Du kan også hoppe lett på stedet samtidig som du vrir fram og tilbake på hoftene. Husk på å stramme kjernemusklene og aktivere bekkenet.

Du kan legge opp en treningsøkt ved å kombinere ulike øvelser:

  • Vanlige hopp (hopp opp og ned)
  • Sidehopp (hopp fra side til side)
  • Hopp på ett bein (høyre eller alternativt venstre)
  • Vri (vri fram og tilbake med hoftene)
  • Lett jogging med høye knær
  • Lett jogging med spark
  • Intervall-jogging. Jogg så fort du kan på stedet i ca 30 sek, hvil og hent deg inn igjen med noen vanlige hopp mellom intervallene.

Lengden på øvelsene kan variere mellom 30 sekunder til 5 minutter. Tenk over å begynne litt forsiktig om du ikke har hoppet noe særlig på en trampoline tidligere. Kjenn etter hva som fungerer for deg.

Spesielt kvinner trenger å være ekstra oppmerksomme på bekkenet og hvordan det kjennes ut. En for slapp muskulatur i bekkenet, som ofte viser seg som urinlekkasje, kan kjennes ved hopping. Fordelen med det hele er at treningen på sikt kan hjelpe deg med å bygge opp muskulaturen i bekkenet og dermed hjelpe med eventuelle problemer med urinlekkasje. Kjenner du på dette i bekkenet bør du unngå å lande i en dyp knebøy med begge beina. Sats heller på korte hoppestunder og ikke for ofte. Du kan også begynne med å bare “småhoppe” med ett bein på trampolinen til hver tid.

Lykke til med treningen!

Oppdatert 28-12-2022