Du som sitter eller står mye i hverdagen opplever antageligvis slitne og hovne bein. Kanskje du har problemer med merker på ankler fra sokker og sko? Da trenger du et par støttestrømper eller kompresjonsstrømper. Med strømpene kan du forebygge kommende plager med for eksempel åreknuter eller blodpropp.
Artiklene våre inneholder annonser
Hva er støttestrømper?
Støttestrømper, også kalt kompresjonsstrømper, er ikke noe nytt fenomen. Disse har lenge vært et hjelpemiddel for å motvirke hevelser i beina og gi beina mer energi.
De passer perfekt til deg som har en jobb der du står og går mye eller sitter mye stille, står stille, løper eller er gravid.
Vær obs på at støttestrømper og kompresjonsstrømper egentlig er forskjellige produkter. Støttestrømper er laget for personer med friske blodårer, mens kompresjonsstrømper egentlig er et medisinsk hjelpemiddel. Støttestrømper har som regel ikke noe kontrollert avtagende trykk eller kontrollert trykkgradient, men kan oppleves som behagelige og kan fortsatt gi lindring ved slitne bein.
Når vi snakker om støttestrømper i denne artikkelen, mener vi strømper som kompresjonstrykk.
Sånn bruker du støttestrømper
Det finnes ulike strømper med ulike kompresjonstrykk. Hvilket kompresjonstrykk du skal ha på strømpene avhenger av bruksområde og eventuelle plager. Har du medisinske plager og skal lindre disse kan en strømpe med høyere trykk være en fordel. Strømpene skal ha gradert kompresjon, som betyr at trykket er høyest på føtter og ankler, og minsker gradvis lenger opp på beina. Ellers samler blodet seg i beina og det blir ingen lindring.
For å få riktig størrelse på støttestrømpene må du ta mål rundt den smaleste delen av ankelen og bredeste delen av leggen. Mål helst på morgenen siden beina er minst mulig hovne da.
Et tips er å ta på deg strømpene så de sitter godt på beinet uten noen brettede kanter eller skrumper. Det gir nemlig en feil trykkfordeling, som betyr at strømpene ikke vil fungere som tenkt.
Støttestrømper best i test
Topplista vår består kun av ett eneste produkt. Disse støttestrømpene er fine, funksjonelle og holder godt. Det vi har gått ut i fra er andre “best i tester”, anmeldelser og omtaler fra forskjellige brukere. Vi har også sett på treningsmaskinens prestasjon, funksjoner, kvalitet og pris.
#1 Funq Wear Kompresjonsstrømper

Disse strømpene er designet i Sverige, laget av økologisk bomull og spesifikt produsert med fokus på komfort. Strømpene har gradert kompresjon som betyr at de gir høyest trykk over anklene og mindre trykk oppover beina. Strømpene ligger i kompresjonsklasse 1 med en kompresjon på 15-18 mmHg. Designet er fint og strømpene kan kjøpes i fem ulike mønster/farger. Materialet er 55% økologisk bomull, 30% polyamid og 15% elastan.
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Svenskt kosttillskott!
#2 Jobst opaque K2 kne sort L

Kompresjonsstrømpe – KNEstrømpe, klasse 2
Bruksområde: Ved ødem og hevelse, v/uttalte åreknuter og etter åreknuteoperasjoner. Behandling etter DVT – blodpropp i bena og som vedlikeholdsbehandling etter venøse sår.
Spesielle egenskaper: Myk og behagelig strømpe, enkel å ta på.
Kompresjon: Klasse 2, trykk: 20-30mmHg
Materiale:78% nylon, 22% Elastan/spandex
Klikk her for å lese mer og kjøpe på Apotekhjem!
Derfor bør du bruke kompresjonsstrømper
Støttestrømper kan brukes til flere ulike årsaker, blant annet for å øke blodsirkulasjonen og forebygge problemer som åreknuter og blodpropper.
Blodet ditt pumpes rundt i kroppen med ved hjelp av hjertet og transporteres tilbake til hjertet via blodårene. I blodårene er det klaffer som gjør at blodet strømmer i riktig retning, nemlig opp til hjertet. Formålet er å forhindre blodet fra å samles i beina dine. Om du beveger deg veldig lite, for eksempel om du står eller sitter mye, utsettes blodårene for et høyt trykk. Dette kan gjøre at blodårene ikke fungerer som de skal og at blodet ender opp med å samle seg i beina. Dette gir da opphovne bein, trykkmerker fra sokker og sko, og etter hvert sprengte blodkar, åreknuter eller sår.
Mange bruker støttestrømper når de reiser, spesielt når de skal fly. Det er fordi det innebærer å sitte rolig over lengre perioder. Dermed motvirker strømpene hovne og tunge bein. Dessuten minsker de risikoen for å bli utsatt for en blodpropp eller åreknuter.
Mange som jobber i helsetjenester eller har andre yrker som innebærer belastning på beina og har slitne bein pleier også å bruke støttestrømper. Strømpene øker blodsirkulasjonen og forebygger som sagt blodpropper og åreknuter. Sist men ikke minst er de behagelige å ha på seg, noe som verdsettes høyt av de i yrker med høy fysisk belastning.
Også mange gravide (se beste kosttilskudd for gravide) har oppdaget fordelene med støttestrømper. Når man er gravid blir beina fort slitne og hovne. På grunn av den økte belastningen kan man dessuten få problemer med åreknuter.
Har du allerede åreknuter og opplever plager med smerter kan støttestrømper eller kompresjonsstrømper være til god hjelp. Strømpene hjelper til med å lindre og behandle som plagene som oppstår. De gir et jevnt og behagelig trykk som gjør at åreknutene kan trekkes tilbake. Mange liker uansett den behagelige og lette massasje-følelsen strømpene gir.
Oppdatert