I dag finnes det mange treningsredskaper som hjelper deg med å forbedre utholdenhet og styrke. Om du er ute etter å forbedre kondisjonen din raskt og forbrenne mange kalorier er en ergometersykkel (også kalt trimsykkel og treningssykkel) et perfekt valg.
Sykling er dessuten en treningsform som passer de aller fleste siden skaderisikoen er såpass liten. Her får du svar på alt du trenger å vite når du skal kjøpe en ergometersykkel og for å komme raskt i gang med treningen din.
Artiklene våre inneholder annonser
Hva er en ergometersykkel?
Det er en stillestående sykkel som du kan bruke til å trene innendørs.
Ergometersykkelen er et klassisk treningsredskap som i prinsipp finnes i alle treningsstudioer siden den er så enkel å bruke.
Sammenlignet med andre treningsformer er teknikken veldig lett å mestre.
Fordeler
Sykling er en veldig bra treningsform som innebærer at du raskt kan forbedre kondisjonen, samtidig som du forbrenner mange kalorier.
I tillegg er det en treningsform med minimal skaderisiko. Har du slitne ledd, knær eller ben anbefales sykling fordi det er skånsomt mot kroppen.
En ergometersykkel gir deg muligheten til å trene på sykkel hele året, uansett vær og vind. Du slipper i tillegg trengsel på treningsstudioet, og du kan trene akkurat når det passer deg.
Med sykkelen trener du hjertet, senker hvilepulsen, styrker beina og setemuskler. Siden så store muskelgrupper aktiveres styrker du helsa di betydelig.
Hva er forskjellen på en ergometersykkel og en spinningsykkel?
En ergometersykkel er det samme som en treningssykkel eller innendørssykkel. Den ligner på en vanlig sykkel, er laget for litt lettere trening, og kan brukes til for eksempel oppvarming eller å trene seg opp igjen etter skader. På en ergometersykkel finnes det ofte en data med forskjellige treningsprogram i tillegg til et display som gjør at du kan følge med på tid, distanse og puls.
En spinningsykkel er laget for litt hardere trening. Det finnes ofte separate rom på treningsstudioer med flere spinningsykler der det utføres gruppetrening.
Det som skiller en ergometersykkel fra en spinningsykkel er som regel motstanden, tyngden og utformingen på setet og styret. Spinningsykkelens data er ofte av det litt enklere slaget og viser tid, distanse og puls.
Kjøpeguide til trimsykkel
Du velger sykkel ut ifra dine egne spesifikke krav og ønsker. I bunn og grunn har de fleste ergometersykler lignende funksjoner, men siden det finnes så mange forskjellige produsenter og modeller trenger du å stille seg selv noen grunnleggende spørsmål:
Hvor mye er du villig til å betale?
Hvor mye er du villig til å bruke på en ergometersykkel, og hvor mye har du tenkt å bruke den? Prislappen henger ofte sammen med holdbarhet og kvalitet. Jo mer du har tenkt å bruke den, jo større krav burde du stille til holdbarhet og kvalitet. Derfor burde du også forberede deg på å bruke litt mer penger.
Hva er maks-vekta på sykkelen?
Maks-kapasiteten kan variere fra 90 – 200kg. De fleste sykler har en vektkapasitet på 130kg og opp.
Kan man justere setet og styret?
Det er en fordel om man kan justere høyden på setet, i tillegg til framover og bakover, spesielt om dere er flere som skal bruke samme sykkel. Når pedalen er i bånn skal foten din være nesten helt strak. Om du er lang i beina kan du også justere setet bakover så knærne ikke slår inn i styret.
Hvilken type motstand har sykkelen?
Det finnes to ulike typer magnetisk motstand: permanentmagnetisk og elektromagnetisk (EMS) motstand. De litt enklere ergometersyklene er ofte utstyrt med en permanentmagnetisk motstand. De dyrere premium-modellene har som regel en elektromagnetisk motstand. Det viktigste er uansett at motstanden er magnetisk, for da blir motstanden jevn, og lydnivået er lavt. Det blir ikke like bra om sykkelen har bremsebånd.
Hvor mye veier den?
Trenger du å kunne flytte på eller sette den vekk mellom treningsøktene? De fleste ergometersyklene er ganske lette å flytte på. Men du burde sjekke om sykkelen har transporthjul og hva totalvekten er. Premium-modellene kan være litt yngre. Om sykkelen derimot er for lett kan det påvirke stabiliteten når du øker farten.
Hvilke funksjoner vil du ha på en ergometersykkel?
Ergometersykler er som regel utrustet med et display og treningsdata. Displayen viser informasjon om treningsøkten, som tid, distanse og hastighet.
Treningsdataen tilbyr programmerte treningsprogram og simulerer intervaller, tempo, bakke og pulstrening. Velg en ergometersykkel med minst noen treningsprogram, så blir treningen mer variert og gøy.
Beste ergometersykkel
Nedenfor vil vi liste opp de ergometersyklene vi mener er de beste på markedet i dag. De syklene som har kommet med på topplista vår har blitt bedømt etter pris, kvalitet og funksjonalitet. Tidligere anmeldelser fra kunder har også vært en viktig faktor.
#1 Finnlo Exum
Finnlo Exum er den beste ergometersykkelen ifølge oss. Det er en tysk modell til en god pris. Sykkelen har et mykt og justerbart sete, og et justerbart styre. Motstanden er elektromagnetisk, og bevegelsen er jevn og uten rykninger. Sykkelen er utstyrt med en brukervennlig treningsdata med 18 forhåndsprogrammerte program. Sykkelen fikk utmerkelsen “Best i test 2017” av siden Bäst i test.
Les mer og kjøp på CDON eller Sportgymbutikken!
#2 Nordic 205 Trimsykkel
Nordic 205 trimsykkel er det beste budsjettvalget ifølge oss. Denne sykkelen har vært på markedet lenge og er veldig populær. Den er utstyrt med 8 nivåer med motstand, som gjør at den går fint. Både setet og styret kan justeres.
Les mer og kjøp på Gymgrossisten!
#3 Spirit Fitness CU800
Spirit Fitness CU800 er kanskje den beste treningssykkel om man ser bort ifra prisen. En skikkelig premium-modell, som også vises på prislappen. Denne sykkelen tåler en maksvekt på 200kg og har elektromagnetisk motstand (EMS). Den går jevnt og stilt. Sykkelen er av høy kvalitet i ramme, konstruksjon og treningsdata. Det finnes 10 forhåndsprogrammerte treningsprogram.
Ikke tilgjengelig for kjøp i Norge akkurat nå
Fordeler med å eie en ergometersykkel
Den aller største fordelen er selvfølgelig at du kan sykle året rundt uten noen problemer. Om du bor i Norge er dette et viktig aspekt. Da begrenses ikke treningen din til den korte sommeren, og du kan holde på uansett årstid og vær.
Med en treningssykkel sykler du i prinsippet risikofritt. Til forskjell fra sykling ute unngår du risikoen med trafikkulykker.
Liker du å sykle, men har pollenallergi? Med sykkelen hjemme slipper du de problemene som kan oppstå under de mest intensive vår- og sommerukene.
Med en ergometersykkel hjemme unngår du trange treningsstudioer. Du kan trene akkurat når det passer deg, og slipper å tørke bort svette og andre kroppslige vesker.
Siden du kan sette sykkelen akkurat hvor du vil hjemme kan du slå sammen trening med hygge. Hvorfor ikke plassere sykkelen foran TVen? Eller sett på hodetelefonene for en god lydbok eller spilleliste.
Tips og triks for å komme i gang
En trimsykkel er enkel å bruke, og teknikken lett å skjønne. Det handler bare om å komme i gang og prøve seg fram.
Begynn med å stille inn sykkelen så den passer høyden din. Setet skal justeres så helen din akkurat når oversiden av pedalen. Med pedalen i bånn skal foten din være nesten helt strak. Prøv å sykle noen kilometer og finjuster setet etter hvert.
Når du skal justere setet kan du tenkte på at jo nærmere og høyere styret er, jo mer opprett og behagelig blir sittestillingen din. Jo lenger fram og lavere du plasserer styret, jo mer kraft får du når du øker farten, og desto bedre kontroll får du når du trakker. Juster styret så det føles behagelig for deg, og prøv deg deretter fram.
Fokuser på å holde oppe tempoet og presse deg selv, da blir treningen mer givende. Prøv forskjellige treningsprogram for variasjon. Vi håper at ergometersykkelen kommer til å gi deg mye glede. Lykke til!